Община Първомай не иска, но нарушава ЗОП

Община Първомай има стремеж за въвеждане на добри практики, но все още не е предприела действия за осъществяването им - установи проучване на работна група, в която са включени действащи български магистрати – съдии и прокурори, национални експерти по обществени поръчки, икономисти и други специалисти. Задачата на работната група е била да анализира установените нарушения на процедурите по възлагане и изпълнение на обществени поръчки.

Проучването поставя Първомай в групата на българските общини, за които в хода му е установено, че ръководствата им са декларирали нееднократно намерение да приемат вътрешни правила в съответствие с изискванията на ЗОП, но неприели такива до настоящия момент.

Най-често допусканите грешки, срещани и в работата на Община Първомай са:

не се планира ефективно и се допуска разделянето на обществени поръчки в нарушение на закона;

Липсва капацитет за приложението на закона и се преписва документацията за участие в обществени поръчки, като по този начин въвежда в практиката си чужди грешки.

Административното ръководство на общината търси причините за грешките или установените нередности при приложението на ЗОП извън рамките на дейността и некомпетентността на общинските служители.

Не се използват ефективно превенцията, позволяваща на общината поправка на допуснати при работата грешки, гарантирана от разпоредбите на чл.36а от ЗОП.

Работната група предупреждава, че Българските общини все по-често поради липса на административен капацитет ще стават заложник на некоректни консултанти.

Община Първомай е между 36-те общини, за които има информация за мерки, целящи подобряване работата на администрацията й. Тя не попада между 215-те общини с ясно изразена липса на ефективна комуникация и желание за отваряне към сътрудничество с неправителствения сектор.

Проучванията продължават, а изнесеният доклад е междинен.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини