рarvomai.net става безкомпромисен към коментарите написани на латиница и съдържащи обиди

Да изчистят коментарите от латиница и злоба са решили работещите в parvomai.net. С появяването си в интернет-пространството, нашата медия се превърна в основен източник на информация за мнозина потребители в града, общината, а и за емигранти, живеещи далеч от България, но свързани с Първомай. Никой не се съмнява, че основните разлики с използваните до сега вестници  и радиовъзел, са бързината на публикуване на информацията и  възможността да бъде илюстрирана новината със снимки или дори видео клип. Друго предимство е това, че информацията може да бъде лесно споделяна. Основната разлика е, че интернет  сайта се създава двупосочно – всеки читател може да бъде и автор на новина. Възможностите са две – чрез бутона „изпрати ни история“ и чрез публикуване на коментар. Оказва се, че първомайският читател има огромна нужда да споделя своите възгледи, мисли и желания.  ¾ от материалите през последните два месеца са коментирани.  25% са материалите с над 10 коментара. Има такива, които предизвикват интерес  седмици след публикуването им, а под тях е писано над 50, 70 или 120 пъти. Това е и смисълът на електронните медии – да дадат възможност да се видят различните гледни точки.  Отделен въпрос е до колко коментарите са с конструктивни предложения и идеи и до колко са чисто хейтърски(злобарски), засягащи физически недостатъци или хора, които нямат пряко отношение към новината. Въпреки изискването да се пише на кирилица и предупреждението, че „В случай, че коментарът  съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта“, интернет читателите се възползват от невъзможността да бъдат денонощно следени. Често освен обидни и цинични коментари, се появяват и такива, подписани с името на друг човек.

Интернет позволява човек бързо да сменя своята роля, да променя мнението си, да се представя за друг, а това му позволява да не се съобразява с основни норми на поведение, с лошо отношение към дадени етноси, религии и други. Заедно с това расте и социалната ангажираност на хората и те все повече изпитват необходимостта да споделят своето виждане по обществен проблем. Проблемите, по които те стават компетентни са все повече, желанието да се чуе думата им – все по- голяма.  В крайна сметка потребителя на онлайн информацията е и ключов фактор за развитието на този вид медия, т.е. средата и потребителят взаимно се нуждаят един от друг и се развиват.

Критикуван и осъждан за някои грешки и неточности, сайтът parvomai.net , остава единствения реално действащ информатор за местната общност.  Да продължим да го ползваме не по предназначение, давайки трибуна на хора, които имат специфичен профил и не случайно са наречени злобари, означава да се лишим от възможността да получаваме информация. Ето защо, уважаеми читатели, започваме битка за разчистване на коментарите. Тези от вас, които се чувстват засегнати, каним да разговаряме лично -  без маски и без да се крием зад анонимността на интернет. 

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини