5 °C

рarvomai.net става безкомпромисен към коментарите написани на латиница и съдържащи обиди

Да изчистят коментарите от латиница и злоба са решили работещите в parvomai.net. С появяването си в интернет-пространството, нашата медия се превърна в основен източник на информация за мнозина потребители в града, общината, а и за емигранти, живеещи далеч от България, но свързани с Първомай. Никой не се съмнява, че основните разлики с използваните до сега вестници  и радиовъзел, са бързината на публикуване на информацията и  възможността да бъде илюстрирана новината със снимки или дори видео клип. Друго предимство е това, че информацията може да бъде лесно споделяна. Основната разлика е, че интернет  сайта се създава двупосочно – всеки читател може да бъде и автор на новина. Възможностите са две – чрез бутона „изпрати ни история“ и чрез публикуване на коментар. Оказва се, че първомайският читател има огромна нужда да споделя своите възгледи, мисли и желания.  ¾ от материалите през последните два месеца са коментирани.  25% са материалите с над 10 коментара. Има такива, които предизвикват интерес  седмици след публикуването им, а под тях е писано над 50, 70 или 120 пъти. Това е и смисълът на електронните медии – да дадат възможност да се видят различните гледни точки.  Отделен въпрос е до колко коментарите са с конструктивни предложения и идеи и до колко са чисто хейтърски(злобарски), засягащи физически недостатъци или хора, които нямат пряко отношение към новината. Въпреки изискването да се пише на кирилица и предупреждението, че „В случай, че коментарът  съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта“, интернет читателите се възползват от невъзможността да бъдат денонощно следени. Често освен обидни и цинични коментари, се появяват и такива, подписани с името на друг човек.

Интернет позволява човек бързо да сменя своята роля, да променя мнението си, да се представя за друг, а това му позволява да не се съобразява с основни норми на поведение, с лошо отношение към дадени етноси, религии и други. Заедно с това расте и социалната ангажираност на хората и те все повече изпитват необходимостта да споделят своето виждане по обществен проблем. Проблемите, по които те стават компетентни са все повече, желанието да се чуе думата им – все по- голяма.  В крайна сметка потребителя на онлайн информацията е и ключов фактор за развитието на този вид медия, т.е. средата и потребителят взаимно се нуждаят един от друг и се развиват.

Критикуван и осъждан за някои грешки и неточности, сайтът parvomai.net , остава единствения реално действащ информатор за местната общност.  Да продължим да го ползваме не по предназначение, давайки трибуна на хора, които имат специфичен профил и не случайно са наречени злобари, означава да се лишим от възможността да получаваме информация. Ето защо, уважаеми читатели, започваме битка за разчистване на коментарите. Тези от вас, които се чувстват засегнати, каним да разговаряме лично -  без маски и без да се крием зад анонимността на интернет. 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Прилагайки знанията и опита си, успешно ще се включите в изпълнението на професионална или друга задача, с която ще подобрите финансите си. Други ще споделят времето си с приятели в общи занимания или развлечения. Преди да поемете ангажимент към други хора, помислете, защото може да се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото предполагате.
26 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Каквито и предложения да получите днес, свързани ли са с нерви и напрежение, подминете ги смело. Погрижете се за вътреш-ната си хармония и спокойствие и си осигурете пълна почивка в семейството. Заниманията на открито - туризъм, плуване или игра с децата са все неща, от които се нуждаете, и които ще ви тони-зират. Вечерта очаквайте гости от далече.
26 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
26 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще задълбочите връзката си с човек, с когото ви свързват не само бизнес-отношения, но и приятелски чувства. Това ви помага пълноценно да се развивате, спокойни и съсредоточени. Във възможностите ви е заедно да постигнете всичко, което намирате за полезно и необходимо. Размяна на гостувания с приятели или роднини.
26 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Използвайте пълноценно днешния ден. Ще придвижите напред делата си и ще подготвите условията за бъдещи бизнес-сделки. Периодът е силен и за личните ви изяви. Творците ще се радват на добра оценка от публиката и критиката. С изкуството си ще доставите наслада в душите на много хора.
26 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсват емоции, които могат и да променят плановете ви за бъдещето. Анализирайте даденостите и ако сте убедени в правотата на мислите си, не се колебайте да действате. Бъдете по-решителни и ще успеете. Очертава се пътуване, което ще ви направи по-романтични и отпочинали.
26 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
26 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Напълно наясно сте с целите и възможностите си и това ви прави много по-устойчиви в сравнение в конкурентите ви. Не предприемате излишни рискове, като предпочитате да работите бавно и сигурно. Едва ли някой ще успее да ви изненада с нещо, вие просто изпреварвате чуждите идеи. В личен план запознанството с магнетична личност силно ще ви развълнува.
26 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекарвате този ден извън дома си в срещи с различни хора. Общуването е начин на живот за вас и вие едва ли сте в състояние да прекарате много време сами. В личен план се радвате на подчертания интерес на забележителна личност към вас. Добре ще е ако се възползвате от добрите шансове, които имате. Приятел ще ви помоли за услуга, не му отказвайте.
26 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Чувствате се добре и с интерес ще приемете предизвикателствата на деня. Заемете се с личните си дела и денят ви ще бъде ползотворен. Не се притеснявайте да бъдете искрени с ваши близки. Имате за разрешаване домашни проблеми. Децата ще ви поискат съвет и помощ. Изслушайте ги внимателно. Можете да бъдете наистина близки с тях.
26 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да ви е скучно, ще има върху какво да мислите и какво да правите. Много от вас ще се отдадат на професионалните си ангажименти, но и домът ще им наложи изискванията си. Ще ви вълнува интимната страна на живота ви и ще проявите силен интерес към някой, който ви се харесва.
26 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и интерес ще се посветите на работата си, очаквайки добри развития. И не грешите, предстоят развръзки, които ще ги ускорят. Избягвайте да спорите и проявете търпимост към мнения, несъвпадащи с вашите. В следобедните часове ще общувате с хора, чиито желания съвпадат с вашите.
26 фев 2021
Последни новини