11 °C

рarvomai.net става безкомпромисен към коментарите написани на латиница и съдържащи обиди

Да изчистят коментарите от латиница и злоба са решили работещите в parvomai.net. С появяването си в интернет-пространството, нашата медия се превърна в основен източник на информация за мнозина потребители в града, общината, а и за емигранти, живеещи далеч от България, но свързани с Първомай. Никой не се съмнява, че основните разлики с използваните до сега вестници  и радиовъзел, са бързината на публикуване на информацията и  възможността да бъде илюстрирана новината със снимки или дори видео клип. Друго предимство е това, че информацията може да бъде лесно споделяна. Основната разлика е, че интернет  сайта се създава двупосочно – всеки читател може да бъде и автор на новина. Възможностите са две – чрез бутона „изпрати ни история“ и чрез публикуване на коментар. Оказва се, че първомайският читател има огромна нужда да споделя своите възгледи, мисли и желания.  ¾ от материалите през последните два месеца са коментирани.  25% са материалите с над 10 коментара. Има такива, които предизвикват интерес  седмици след публикуването им, а под тях е писано над 50, 70 или 120 пъти. Това е и смисълът на електронните медии – да дадат възможност да се видят различните гледни точки.  Отделен въпрос е до колко коментарите са с конструктивни предложения и идеи и до колко са чисто хейтърски(злобарски), засягащи физически недостатъци или хора, които нямат пряко отношение към новината. Въпреки изискването да се пише на кирилица и предупреждението, че „В случай, че коментарът  съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта“, интернет читателите се възползват от невъзможността да бъдат денонощно следени. Често освен обидни и цинични коментари, се появяват и такива, подписани с името на друг човек.

Интернет позволява човек бързо да сменя своята роля, да променя мнението си, да се представя за друг, а това му позволява да не се съобразява с основни норми на поведение, с лошо отношение към дадени етноси, религии и други. Заедно с това расте и социалната ангажираност на хората и те все повече изпитват необходимостта да споделят своето виждане по обществен проблем. Проблемите, по които те стават компетентни са все повече, желанието да се чуе думата им – все по- голяма.  В крайна сметка потребителя на онлайн информацията е и ключов фактор за развитието на този вид медия, т.е. средата и потребителят взаимно се нуждаят един от друг и се развиват.

Критикуван и осъждан за някои грешки и неточности, сайтът parvomai.net , остава единствения реално действащ информатор за местната общност.  Да продължим да го ползваме не по предназначение, давайки трибуна на хора, които имат специфичен профил и не случайно са наречени злобари, означава да се лишим от възможността да получаваме информация. Ето защо, уважаеми читатели, започваме битка за разчистване на коментарите. Тези от вас, които се чувстват засегнати, каним да разговаряме лично -  без маски и без да се крием зад анонимността на интернет. 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
24 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не изпадайте в крайности, търсейки недостатъците на някой, който е сгрешил пред вас. На всеки може да се случи, включително и на вас. Споделете проблемите си с близък човек, това е един от начините да си помогнете, или приемете случващото се като нещо естествено и гледайте с повече оптимизъм. Основания за това няма да ви липсват.
24 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Благодарение на впечатляващата си комбинативност и новаторски идеи днес ще имате големи успехи. Впечатлявате хора, от които до голяма степен зависи бъдещото ви професионално развитие. Не спирайте да се стремите към по-доброто.
24 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Всичко, с което се захванете днес ще ви се отдава без каквито и да било трудности. Използвайте късмета си в положителна насока. Преценете добре шансовете си относно въпрос, който отдавна ви касае и не се колебайте да го решите колкото е възможно по-рано. Дори да се наложи да се противопоставите на нечие мнение, бъдете сигурни че ще си струва.
24 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Забелязвате грешките на околните и ви се иска да ги поправите, но не можете да сте навсякъде. Помислете с какво да изненадате любимия човек. Може да се получи нещо приятно. Близките ви очакват от вас повече и съвсем основателно. Не е трудно и не ги разочаровайте. Направете усилия и всички ще останат доволни.
24 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Решенията ви днес ще са подчинени на желанието ви да сте свободни и независими. Не допускайте да ви въвличат в спорове и конфликти, за да не съжалявате по-късно. Бъдете търпеливи към любимите си хора. Дайте им време за да постигнат намеренията си, не ги притеснявайте излишно.
24 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Способностите ви днес ще намерят добро поле за изява. На работното място бъдете по-въздържани, не споделяйте мнение, ако не го търсят и работете само с проверена информация. В противен случаи са възможни недоразумения. Ще се радвате на внимание и топли сърдечни отношения с любимите си хора.
24 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Развитието на събитията днес ще ви наложат да вземете бързо решение. Без да се притеснявате излишно ще работите и ще приключите в следобедните часове на деня. Приятните неща, за които сте мечтали ще ви привлекат с нова сила и ще им се посветите. Ще се радвате на общи преживявания с приятелите си.
24 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
24 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви поведение и желание да сте полезни не остава скрито и на свой ред ще се радвате на внимание. Не съществува риск да бъдете отблъснати, напротив. Заедно ще пристъпите към осъществяване на обща задача, която ще внесе настроение и подобри финансите ви. Придобивки и реализации за много от вас.
24 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Срещи с неподходящи хора биха ви разколебали в намеренията ви. Подбирайте обкръжението си и не позволявайте на всеки, който е с понижено настроение да ви влияе негативно. В любовта развитията ще ви носят повече удовлетворение и ще ви правят активни. Обичани сте и вие на свой ред покажете привързаността си.
24 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мнението ви по въпроси, отнасящи се до други хора запазете за себе си. Колкото по-малко правите оценки, толкова по-бързо ще вървите напред. Нещо повече, това ви поведение ще се отрази благоприятно на отношенията с околните и ще се ползвате с уважението им. Някой, който ви обича ще ви изненада приятно.
24 окт 2020
Последни новини