19 °C

рarvomai.net става безкомпромисен към коментарите написани на латиница и съдържащи обиди

Да изчистят коментарите от латиница и злоба са решили работещите в parvomai.net. С появяването си в интернет-пространството, нашата медия се превърна в основен източник на информация за мнозина потребители в града, общината, а и за емигранти, живеещи далеч от България, но свързани с Първомай. Никой не се съмнява, че основните разлики с използваните до сега вестници  и радиовъзел, са бързината на публикуване на информацията и  възможността да бъде илюстрирана новината със снимки или дори видео клип. Друго предимство е това, че информацията може да бъде лесно споделяна. Основната разлика е, че интернет  сайта се създава двупосочно – всеки читател може да бъде и автор на новина. Възможностите са две – чрез бутона „изпрати ни история“ и чрез публикуване на коментар. Оказва се, че първомайският читател има огромна нужда да споделя своите възгледи, мисли и желания.  ¾ от материалите през последните два месеца са коментирани.  25% са материалите с над 10 коментара. Има такива, които предизвикват интерес  седмици след публикуването им, а под тях е писано над 50, 70 или 120 пъти. Това е и смисълът на електронните медии – да дадат възможност да се видят различните гледни точки.  Отделен въпрос е до колко коментарите са с конструктивни предложения и идеи и до колко са чисто хейтърски(злобарски), засягащи физически недостатъци или хора, които нямат пряко отношение към новината. Въпреки изискването да се пише на кирилица и предупреждението, че „В случай, че коментарът  съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта“, интернет читателите се възползват от невъзможността да бъдат денонощно следени. Често освен обидни и цинични коментари, се появяват и такива, подписани с името на друг човек.

Интернет позволява човек бързо да сменя своята роля, да променя мнението си, да се представя за друг, а това му позволява да не се съобразява с основни норми на поведение, с лошо отношение към дадени етноси, религии и други. Заедно с това расте и социалната ангажираност на хората и те все повече изпитват необходимостта да споделят своето виждане по обществен проблем. Проблемите, по които те стават компетентни са все повече, желанието да се чуе думата им – все по- голяма.  В крайна сметка потребителя на онлайн информацията е и ключов фактор за развитието на този вид медия, т.е. средата и потребителят взаимно се нуждаят един от друг и се развиват.

Критикуван и осъждан за някои грешки и неточности, сайтът parvomai.net , остава единствения реално действащ информатор за местната общност.  Да продължим да го ползваме не по предназначение, давайки трибуна на хора, които имат специфичен профил и не случайно са наречени злобари, означава да се лишим от възможността да получаваме информация. Ето защо, уважаеми читатели, започваме битка за разчистване на коментарите. Тези от вас, които се чувстват засегнати, каним да разговаряме лично -  без маски и без да се крием зад анонимността на интернет. 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Дребни неприятности в определени моменти ще блокират дейността ви или ще внасят затруднения в ежедневните ви задължения. Не допускайте друг освен вас да определя ритъма ви на работа или задачите, които имате през деня. Печелите доверието на важен за вас сътрудник. Помощта му в бъдеще ще ви е много полезна.
16 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес едва ли ще сте много съсредоточени върху работата си, защото ви вълнуват въпроси от личен характер. Държите се странно с околните и не трябва да се изненадвате от реакциите им. Преценете кое е по-важно за вас и се заемете с него.
16 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще се натъкнете на нещо, което ще се окаже особено полезно за работата ви, особено за в бъдеще. Имате достатъчно търпение, за да развиете възгледите си докато започнат да носят желаните от вас резултати. Стараете се да не обръщате внимание на поведението на определен човек, който ви е неприятен и това е наистина най-доброто което можете да направите.
16 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят е характерен с непрекъснатата смяна на онова, с което ще се занимавате. Трудно ви е да се концентрирате за дълго, но едва ли ще е и нужно. Заети сте с приятни неща, като повечето от тях са свързани и с хора, на които държите. Предстои ви пътуване по работа, което ще ви отвори много възможности.
16 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Напрегнати сте, въпреки, че ви се иска да си починете и да се заемете с нещо разтоварващо. Бъдете готови на промени и в личен план. Очаква ви сериозен разговор с интимният ви партньор. Подготвяте изненада за свой близък, от която всички ще останат наистина очаровани. Семейството ви ще застане зад всяко ваше решение.
16 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мотивирани сте да започнете нещо ново и с конкретни действия ще се заемете с реализацията му. Насърчавайки у себе си този плам, много скоро ще материализирате намеренията си. Не пропускайте да изразите уважението и обичта си към хората, които осмислят живота ви. Пътуванията ще са приятни.
16 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Възможни са разногласия с колегите и началниците ви днес. Бъдете по-дискретни по отношение на нещата, които са ви поверени и не злоупотребявайте с доверието им. Вие също не изпадайте в излишна сантименталност, не е нужно да разголвате душата си пред всеки. Други от вас ще пътуват, най-често по служебни дела.
16 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Погрижете се за интересите си, като не пречите на другите да мислят за своите. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да останете добри хора. Любовта ще ви помогне по-лесно да се справите със затрудненията си, срещайки ви с подходящия за вас помощник.
16 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започвате с много хъс новия работен ден и както може да се очаква имате доста работа за вършене. Успехът ви във всяко едно начинание до голяма степен зависи от собствената ви организация, затова подредете по важност ангажиментите си.
16 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
16 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бизнесът ви изисква сили и средства, които не винаги имате в наличност. В тази връзка ще търсите съдействие от кредитни институции и хора, имащи по-големи възможности от вас. Категорични сте в намерението си да подобрите бита си.
16 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Можете да спечелите вниманието и готовността за съдействие и на най-търсените хора, ако проявите искрен интерес към тях. Всеки харесва човека, който му се възхищава. Ще спечелите приятели, ако правите за тях неща, които изискват време, енергия, безкористност и внимание, ако ги поздравявате сърдечно и с ентусиазъм. Бъдете целенасочени днес и ще успеете.
16 юли 2020
Последни новини