Заради топлото време, забравяме да се ваксинираме

Въпреки необичайно топлото време, сега е моментът да се ваксинирате срещу грип – предупреждават медиците.  Необичайно малко са клиентите, закупили си средството за предпазване от вирусите, потвърждават и собствениците на аптеки. Ако миналата година до този момент са били продадени 120 препарата, то тази година са едва 20 – споделя фармацевтът Диана Тонева. В аптеките в Първомай се предлагат ваксини на два европейски производителя, които не се различават по състав. Както всяка година и тази, Световната здравна организация  е направила проучване и  прогнозира от кои три щама има най- голяма вероятност да избухне епидемия. Срещу тях са насочени и тазгодишните ваксините.

Както всеки търговски продукт, така и този предизвиква спорове „за“ и „против“.  Според привържениците им това е инвестиция в здраве по време на криза. Срещу 10лв, ваксините спестяват минимум 50 лв за качествено лечение.  Грипът протича тежко най-често при децата до 2 години, а 90% от смъртните случаи са при хора над 65 години. В момента в България се ваксинират около 3%. Преди дни беше представен проект на Национала програма за повишаване на ваксиналния обхват, която си е поставила амбициозната задача да обхване 45% от българите.

На друго мнение са много от пациентите, според които ваксините имат само плацебо  ефект. Често се чуват обвинения, че те са търговски трик.  Все пак медиците предупреждават и за страничните ефекти. Алергичните към белтък и гентамицин не могат да бъдат ваксинирани.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини