Министрите одобриха списъка на стоки, които се възлагат по ЗОП

Одобриха списъкът  на стоките, които възложителите по Закона за обществените поръчки (ЗОП) могат да търгуват на стоковата борса, съобщиха от Министерския съвет.

В списъка не са включени продукти, за които има основание да се счита, че чрез процедура за обществена поръчка могат да се постигнат по-добри цени, от гледна точка на бюджета.

Това е според чл. 79, ал. 1, т. 7 от Закона за обществените поръчки. Списъкът е предложен от министъра на финансите списък, одобрен с акт на правителството.

Той обхваща само суровини и материали, които обичайно се предлагат на борсата в големи количества, нямат характер на завършен продукт, който да служи за крайно потребление и не се предлагат чрез търговската мрежа за търговия на дребно.

С оглед правилното дефиниране на стоките, които могат да се търгуват на борсите, описаните в списъка суровини са обозначени с относимия към тях код по Общия терминологичен речник, така че да се избегнат грешки в практиката.

Основните инструменти за възлагане на поръчки, предвидени в ЗОП, са свързани с провеждането на конкурентни процедури. При тях всяко заинтересовано лице може да представи конкретна оферта, съобразно условията на поръчката.

Възможността за търгуване чрез стоковите борси е предвидена като помощен, алтернативен механизъм, само в случаите на суровини, обичайно търгувани чрез борсите, които се влагат в големи количества при други производства.

Съответно утвърденият от правителството списък обхваща предимно метали, които служат за влагане в различни производства, обичайно се търгуват на борсите и имат котировки, базирани на търсенето и предлагането на голям брой търговски субекти.

Всички стоки, за които има развита мрежа за търговия на едро и дребно, както и множество пазарни субекти, ще се възлагат чрез конкурентните правила на Закона за обществените поръчки.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини