Повече от 1,6% от населението на общината ще продължи да се ползва от проекта "Патронажна грижа"

 И през 2021 година Община Първомай ще продължи да изпълнява дейности по проект „Патронажна грижа“.

 Срокът за изпълнение на проекта е 13 месеца, считано от 06.01.2021 година.

По данни на Института за пазарна икономика, до тази година  в община Първомай от социални услуги се ползва около 1,6% от населението. Данните, сравнени с останалите 265 общини в България, показват, че в Първомайско броят на ползвателите на тази социална услуга са повече от много други общини. Има само около 30 общини с по-висок процент на ползваемост, но много от тях са и с повече застаряващо население.  Домашният социален патронаж се доказва като една от най-всеобхватните социални услуги на местно ниво. Грижата включва основно доставка на храна и лекарства, битови услуги, оказване на специфична помощ, социален контакт и др.
 

 Патронажната грижа в Първомай ще се фокусира върху предоставяне на грижа и подкрепа за хора в напреднала възраст в тяхната домашна среда. Услугите, които ще се предоставят на потребителите, на база индивидуалните им потребности, ще се осъществяват по график  от специалисти: медицински сестри  и  домашни помощници.

През следващата година броят на обхванатите лица ще се увеличи, защото по проекта ще се изпълнява и дейност по превенция на COVID-19 в Дома за пълнолетни лица с физически увреждания в с. Езерово, в Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания  и в  Центъра за обществена подкрепа. Предвижда се да се въведат допълнителни мерки за дезинфекция на сградния фонд, а персоналът и потребителите на услугите при нужда ще бъдат тествани за COVID-19.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини