След обилните дъждове, обстановката в общината е спокойна

Изображение 1 от 2

    Спокойна е обстановката на територията на община Първомай въпреки обилните дъждове. По неофициални данни през последното денонощие са паднали над 55 л/кв.м.

    Следи се нивото на водите на реките и язовирите в общината. До момента няма потвърдени сигнали за наводнени населени места, земеделски територии и други.

    По сигнал на гражданин е установено затлачване на шахтите на кръстовището между „Бр. Миладинови“ и ул. „Никола Вапцаров“ (до Ловното). Шахтите ще бъдат почистени веднага когато климатичните условия позволяват.

    От областният щаб съобщават, че стриктно се следят състоянието на язовирите. Във водоемите, стопанисвани от Напоителни системи има големи свободни обеми, които да погасят на 100% високи вълни.

    „ За ограничаване опасността от възникване на критични и бедствени ситуации отговорните институции и собствениците и стопаните на хидротехнически съоръжения са уведомени от мен с писмени указания да предприемат адекватни на обстановката превантивни мерки за предпазване от вредното въздействие на водите и недопускане настъпване на критични и бедствени ситуации, казва областният управител Дани Каназирева.

    В тази връзка кметовете на общини, собствениците и стопаните на хидротехнически съоръжения и ръководителите на териториалните държавни структури и звена, имащи отношение към управлението на хидротехническите съоръжения и защитата на населението при бедствия, следва да осъществят засилен контрол върху потенциално опасните язовири, предпазни диги и други защитни съоръжения, при необходимост контролирано да се освободят необходимите обеми с цел недопускане неконтролируемо преливане на големи водни маси, като уведомят Басейнова дирекция при ИБР - Пловдив, ОД ПБЗН-Пловдив, Областна администрация-Пловдив и общините, застрашени от завишения водния отток в реките под язовирите.

    Според прогнозата се очаква  днес валежите да спрат и цялостната обстановка да се подобри. В четвъртък се очакват нови валежи, но те ще бъдат от сняг и не се очаква да предизвикат допълнителен воден отток.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини