На 3 март драгойновци ще почетат Паун Везирев

 С откриване на плоча, в памет на Паун Везирев, са решили да отбележат 135-та годишнина от Освобождението в село Драгойново. Идеята е на местните и е от доста време. Но сега са се взели в ръце и са решили да я осъществят. Кметския наместник в селото Петко Попчев иска да направи колкото е възможно повече драгойновци съпричастни към реализацията на паметника. Предложението е върху камък да монтират плоча. До сега членове на ловната дружинка са избрали подходящ за целта камък, докарали са го до селото и е поставен на място.

Паун Везирев е местен възрожденец и революционер. Той е свързан с всички родолюбиви и прогресивни прояви в Драгойново през последните 4-5 десетилетия преди Освобождението. Кой е Паун Везирев в въпрос, поставен от Петко Попчев пред членовете на фейсбук групата „с. Драгойново“. Там можете да откриете подробности от живота на този истински българин, един от ятаците на Ангел войвода, църковен дарител и председател на създадения от него революционен комитет.

Според драгойновци, името на Паун Везирев незаслужено е забравено. Неговата родолюбива дейност заслужава далеч по- голямо признание и известност.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини