Правителството отпуска средства за доизграждане на мемориалния комплекс в село Драгойново

С решение на Министерския съвет от 22 юли са отпуснати 300 000 лв., които ще бъдат разпределени между 42 общини, за ремонт, възстановяване, изграждане и довършване на военни паметници. Сред тях е и община Първомай.

Задължение на държавата и общините е да полагат грижи за военните паметници на територията на страната и в чужбина, а съгласно чл. 11 от ЗВП органите на изпълнителната власт и органите на местното самоуправление са длъжни да опазват предоставените им военни паметници.

В изпълнение на разпоредбите на закона ежегодно десетки общини изпращат до Областните комисии „Военни паметници“ или до Министерството на отбраната своите предложения за ремонт и възстановяване на военни паметници в лошо състояние, както и за изграждане на нови. След разглеждане на многобройните предложения от компетентната дирекция в Министерството на отбраната беше изготвен списък по общини с военни паметници, които се нуждаят от спешен ремонт и възстановяване или предстои да бъдат изградени или завършени.

Тази година Община Първомай е поискала средства за довършване на мемориалния комплекс в село Драгойново. Необходимите средства са над 25 000. Каква част от тях ще бъдат предоставени, ще стане ясно след публикуването на Постановление на МС.

Мемориалният комплекс в село Драгойново ще се издига на земя, дарена от Ангелина Димова и ще представлява паметник с две оръдия и изписани на него имената на загиналите от селото в различните войни за национално освобождение на България и във втората световна война.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Гр
    грую
    3 0
    21:17, 24 юли 2020
    Ако правилно смятам това са 7 000 лв.То не могат си плати транспорто до там на материалите.
  • 2
    Чи
    Чичо
    2 0
    18:57, 27 юли 2020
    Накрая Вънека ше ребонтира и паметника и улица Стефан Стамболов

Още новини

Последни новини