Акад. Ташо Ташев и арх. Петър Ташев имат своята паметна плоча в центъра на родното им село Дълбок извор

Изображение 1 от 3

    В центъра на първомайското село Дълбок извор от днес има плоча с барелефите на двама видни жители на селото - акад. Ташо Ташев и брат му арх. Петър Ташев. Тържествено, с поднасяне на цветя и в присъствието на техните наследници, местните отдадоха почит на двамата за приноса им в науката и в професионалните направления, в които са работили.

    Решение за паметника бе взето на сесия на Общински съвет Първомай преди 2 години, а в общинския бюджет са заложени 6000 лв. за изграждането му. Предложението е направено от тогавашния кмет на Дълбок извор Костадин Кротнев, а идейният проект е на семейството на двамата братя.

    Академик д-р Ташо Ангелов Ташев е роден в село Дълбок извор през 1909 година. Завършил е хуманитарна медицина в Тулуза, Франция през 1936 година. Постигнал научно звание академик на Българската академия на науките и е приет за действителен член на няколко чуждестранни академии на науките. През 1950 г. проф д-р Ташев става съосновател на Института за специализация и усъвършенстване на лекарите (ИСУЛ), а от 1952 г. за два мандата бил негов ректор. През 1951г. основава първото в Европа Специализирано отделение по гастроентерология и първата в света Катедра по гастроентерология към ИСУЛ. За 20 години под негово ръководство са обучени повече от 1000 специализанти по гастроентерология. Той е основател и на Института по хранене при БАН (1959) и дългогодишен Директор на Центъра по хигиена, екология и хранене към Медицинска академия в София.

     Проф. арх. Петър Ангелов Ташев е роден в с. Дълбок извор на 27.04.1915 г. Следва архитектура в Прага и Белград и се дипломира през 1941 г. Проф. арх. Ташев е от първите български хабилитирани специалисти по градоустройство. Той е съосновател и първи ръководител на Катедрата по градоустройство в УАСГ, два мандата е декан на Факултета по архитектура. От 1950 г. той ръководи колектива, който разработва градоустройствения план на Димитровград и проектира центъра на града. Затова през 1952 г. арх. Петър Ташев е удостоен с Димитровска награда за строителство и архитектура. Негово дело е и проекта за изграждане на новия родопски град Рудозем. Проф. арх. Ташев е бил главен архитект на София. Под негово ръководство е разработен и приет със закон Генерален план за развитието на София, като столица на РБългария. По този план са изградени жилищните комплекси, основните градски магистрали, топлофикацията, метрото и др. Арх.Ташев е разработил и подарил проект за центъра на с. Дълбок извор.

    Паметникът беше открит от бившия кмет и настоящ председател на читалището Костадин Кротнев. Венци бяха поднесени от името на Община Първомай  от зам.-кметът  Радослава Ставрева и секретаря Ана Николова, от името на читалище "Пробуда" и кметство Дълбок извор. С цветя се преклониха и жители на селото.

    Откриването на плочата с барелефите на двамата учени стана част от голям общоселски празник, посветен на есенното плодородие и съвпаднал с чествания от Църквата Ден на Св. Мина.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини