Драгойново отново има проблеми с радиоактивността на водата

РЗИ – Пловдив уведомява, че водата в село Драгойново е ограничена за използване за питейни цели и за приготвяне на храна, но може да се използва за хигиенни цели.

По вода газят, жадни ходят жителите на село Драгойново. В селото, в което има минерална вода дадена на концесия и няколко обществени чешми, се оказва, че по централното водоснабдяване тече вода със завишени стойности на съдържанието на уран. След извършен мониторинг е установена стойност на естествен уран в питейната вода  0,0355 ± 0,0028 mg/l. Определената от  Наредба  № 9  за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, максимална допустима стойност  0,03 mg/l.

Мярката ще бъде в сила до получаване на лабораторни резултати, съответстващи на изискванията ѝ.

Преди 5 години, през 2017-та, когато отново беше засечена радиация в драгойновската вода, бяха направени анализи и на обществените чешми. Водата, течаща от чешмата на Агента в село Драгойново се оказа с опасно високи нива на алфа активност и  не получи сертификат за съответствие от Национален център по радиобиология и радиационна защита.

Първомай и другите населени места от общината не се снабдяват с вода от водоизточниците на Драгойново.

На интернет страницата на РЗИ - Пловдив в раздел „Здравна информация“, секция „Седмичен бюлетин“, „Мониторинг на питейната вода“ своевременно се публикуват резултатите от извършените лабораторни анализи за състоянието на качеството на питейната вода в област Пловдив.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини