Обсъдиха проекта на ОбА за бюджет 2013

Приходите  заложени в бюджета на общината за 2013 година са 11 184 368 лв.   От тях 6 329 270 лв. от държавния бюджет за делегираните от държавата дейности и 4 864 368 лв. от местни данъци, такси, наеми на общинска собственост, продажби, субсидии от ЦБ и други.

На проведеното обществено обсъждане на бюджет 2013, кметът на общината Ангел Папазов направи кратък преглед на подготовката му. Той отбеляза, че 2012-та е най- тежката във финансово отношение  за  всичките години, докато е бил в кметското кресло. С това оправда и нарасналите неразплатени задължения. В бюджетната 2013 година навлизаме с почти 670 000 лв задължения към различни фирми.  

За подробности думата беше дадена на Тоска Славова – бюджетар на общината. Тя също започна с трудностите по реализирането на приходната част. Освен ниския процент събрани данъци и такси, проблем е, че не може да бъде осъществена продажбата на общинско имущество, от което се очакват постъпления за реализиране на инвестиционната програма. Сделка с бившата автогара също не се състоя през 2012-та. Преди да започне с изреждането на сумите, записани в рамката на бюджета, Славова обясни, че се намалят  до минимум разходите за всички дейности, но все пак нито една не се закрива.

В обсъждането се включиха активно Бонка Хаджигенова – директор на детската градина „1 юни“ и председателят на СБУ – Янка Чобанова. Те поставиха редица въпроси свързани с образованието и детските градини, включително и за лошо направените ремонти на сградите на ОДЗ „8 март“ в Първомай и с. Караджалово.  Синдикалната лидерка попита и защо бюджетът не е обсъден на тристранен съвет. Последваха пререкания и обяснения на термините „преходен остатък“, „издръжка“,  „дофинансиране“ и др.. Kаква е задачата и целта на новия бюджет и дали негов приоритет не са заплатите на чиновниците – попита тя. След това кметът покани всеки желаещ да предложи промени на обсъждане в подходящо време в неговия кабинет.

На „широко оповестеното“ в местния вестник обществено обсъждане, освен споменатите по- горе граждани, присъстваха служители в общинска администрация и кметовете на няколко населени места. Точно един общински съветник- Илия Ганчев – уважи събитието.

 Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини