18 °C

Обсъдиха проекта на ОбА за бюджет 2013

Приходите  заложени в бюджета на общината за 2013 година са 11 184 368 лв.   От тях 6 329 270 лв. от държавния бюджет за делегираните от държавата дейности и 4 864 368 лв. от местни данъци, такси, наеми на общинска собственост, продажби, субсидии от ЦБ и други.

На проведеното обществено обсъждане на бюджет 2013, кметът на общината Ангел Папазов направи кратък преглед на подготовката му. Той отбеляза, че 2012-та е най- тежката във финансово отношение  за  всичките години, докато е бил в кметското кресло. С това оправда и нарасналите неразплатени задължения. В бюджетната 2013 година навлизаме с почти 670 000 лв задължения към различни фирми.  

За подробности думата беше дадена на Тоска Славова – бюджетар на общината. Тя също започна с трудностите по реализирането на приходната част. Освен ниския процент събрани данъци и такси, проблем е, че не може да бъде осъществена продажбата на общинско имущество, от което се очакват постъпления за реализиране на инвестиционната програма. Сделка с бившата автогара също не се състоя през 2012-та. Преди да започне с изреждането на сумите, записани в рамката на бюджета, Славова обясни, че се намалят  до минимум разходите за всички дейности, но все пак нито една не се закрива.

В обсъждането се включиха активно Бонка Хаджигенова – директор на детската градина „1 юни“ и председателят на СБУ – Янка Чобанова. Те поставиха редица въпроси свързани с образованието и детските градини, включително и за лошо направените ремонти на сградите на ОДЗ „8 март“ в Първомай и с. Караджалово.  Синдикалната лидерка попита и защо бюджетът не е обсъден на тристранен съвет. Последваха пререкания и обяснения на термините „преходен остатък“, „издръжка“,  „дофинансиране“ и др.. Kаква е задачата и целта на новия бюджет и дали негов приоритет не са заплатите на чиновниците – попита тя. След това кметът покани всеки желаещ да предложи промени на обсъждане в подходящо време в неговия кабинет.

На „широко оповестеното“ в местния вестник обществено обсъждане, освен споменатите по- горе граждани, присъстваха служители в общинска администрация и кметовете на няколко населени места. Точно един общински съветник- Илия Ганчев – уважи събитието.

 Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
10 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
10 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
10 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
10 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
10 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
10 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
10 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
10 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
10 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
10 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
10 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
10 апр 2021
Последни новини