Обсъдиха проекта на ОбА за бюджет 2013

Приходите  заложени в бюджета на общината за 2013 година са 11 184 368 лв.   От тях 6 329 270 лв. от държавния бюджет за делегираните от държавата дейности и 4 864 368 лв. от местни данъци, такси, наеми на общинска собственост, продажби, субсидии от ЦБ и други.

На проведеното обществено обсъждане на бюджет 2013, кметът на общината Ангел Папазов направи кратък преглед на подготовката му. Той отбеляза, че 2012-та е най- тежката във финансово отношение  за  всичките години, докато е бил в кметското кресло. С това оправда и нарасналите неразплатени задължения. В бюджетната 2013 година навлизаме с почти 670 000 лв задължения към различни фирми.  

За подробности думата беше дадена на Тоска Славова – бюджетар на общината. Тя също започна с трудностите по реализирането на приходната част. Освен ниския процент събрани данъци и такси, проблем е, че не може да бъде осъществена продажбата на общинско имущество, от което се очакват постъпления за реализиране на инвестиционната програма. Сделка с бившата автогара също не се състоя през 2012-та. Преди да започне с изреждането на сумите, записани в рамката на бюджета, Славова обясни, че се намалят  до минимум разходите за всички дейности, но все пак нито една не се закрива.

В обсъждането се включиха активно Бонка Хаджигенова – директор на детската градина „1 юни“ и председателят на СБУ – Янка Чобанова. Те поставиха редица въпроси свързани с образованието и детските градини, включително и за лошо направените ремонти на сградите на ОДЗ „8 март“ в Първомай и с. Караджалово.  Синдикалната лидерка попита и защо бюджетът не е обсъден на тристранен съвет. Последваха пререкания и обяснения на термините „преходен остатък“, „издръжка“,  „дофинансиране“ и др.. Kаква е задачата и целта на новия бюджет и дали негов приоритет не са заплатите на чиновниците – попита тя. След това кметът покани всеки желаещ да предложи промени на обсъждане в подходящо време в неговия кабинет.

На „широко оповестеното“ в местния вестник обществено обсъждане, освен споменатите по- горе граждани, присъстваха служители в общинска администрация и кметовете на няколко населени места. Точно един общински съветник- Илия Ганчев – уважи събитието.

 Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се разпилявайте в странични занимания, само ще отнемат от времето ви и ще разпилеят енергията, без да свършите своите задачи. Бъдете отговорни към себе си и бизнеса си, имате ангажименти, които не търпят отлагане. Здравето ви също не търпи пренебрегване, възможни са изненади, които могат да ви изведат от кондиция и да ви навредят.
08 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е някои от вас да се отдадат на делови ангажименти, имате възможност да свършите наистина добра работа. Не се отказвайте и от предложение за приятно прекарване на втората част от деня. Очаква ви интересно откритие в личен план. Отворете се повече към възможностите, които ви се предлагат.
08 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
08 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще ви носи повече удоволствие, отколкото сте очаквали. Това е така, защото най-после виждате реалните резултати от упоритата си работа напоследък. Приятна среща с човек от вашата професионална сфера ще разнообрази деня ви. Подходете по-дипломатично към личен въпрос, който вълнува и ваш близък и се постарайте заедно да се справите.
08 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете недоброжелателни към вас хора, затова бъдете предпазливи и не отстъпвайте от собствените си интереси. Не се главозамайвайте и мислете трезво върху плановете си. Също така не си поставяйте неизпълними задачи. Близките ви подкрепят и това ви дава допълнителни сили.
08 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Имате чудесната възможност да осъществите намеренията си. Ще се радвате на късмет във всяко едно отношение. Ще успеете да се възползвате от ситуацията на работното място и то по начин, който да ви гарантира добри позиции и за в бъдеще. В личен план ви предстоят промени, към които се стремите от доста време насам.
08 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се почувствате много добре ако опитате да не налагате на всяка цена мнението си, особено що се отнася до въпроси от служебен характер. Успеете ли да видите позитивното в предложенията на хората около вас ще спечелите много не само в материален план. Отношението към вас също ще се подобри и може би това е по-важното в случая, тъй като ще се създадат условия за бъдеща ползотворна работа.
08 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Твърдо решени сте да промените нещата, които ви пречат да живеете пълноценно и спокойно. На първо време ще се заемете със себе си, давайки отговор на това, какво и от кого го искате. Има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите, а защо не и от отрицателни мисли.
08 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предлага много изкушения и мнозина от вас едва ли ще устоят, пък и не е нужно. Интимните ви похождения ще се увенчават с успех, а опитите ви да укрепите финансовото си състояние също няма да са напразни. Все пак въздържайте се от прекалено смели покупки.
08 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
08 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешният ден ще е успешен за вас, тъй като подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Свойството ви да действате постъпателно и да не избързвате ще ви бъде от особена полза на този етап. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Възможно е да се замислите по-сериозно върху предложение, което получавате днес.
08 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Още един напрегнат и наситен с предизвикателства ден. Бъдете достатъчно концентрирани и максимално прецизни в работата си, за да си спестите от неприятности времето. Ако може да си го позволите е препоръчително да сведете излизанията си от вкъщи до минимум, като потърсите защитата на домашния уют. Това ще ви предпази и от излишно харчене.
08 апр 2020
Последни новини