7 °C

Обсъдиха проекта на ОбА за бюджет 2013

Приходите  заложени в бюджета на общината за 2013 година са 11 184 368 лв.   От тях 6 329 270 лв. от държавния бюджет за делегираните от държавата дейности и 4 864 368 лв. от местни данъци, такси, наеми на общинска собственост, продажби, субсидии от ЦБ и други.

На проведеното обществено обсъждане на бюджет 2013, кметът на общината Ангел Папазов направи кратък преглед на подготовката му. Той отбеляза, че 2012-та е най- тежката във финансово отношение  за  всичките години, докато е бил в кметското кресло. С това оправда и нарасналите неразплатени задължения. В бюджетната 2013 година навлизаме с почти 670 000 лв задължения към различни фирми.  

За подробности думата беше дадена на Тоска Славова – бюджетар на общината. Тя също започна с трудностите по реализирането на приходната част. Освен ниския процент събрани данъци и такси, проблем е, че не може да бъде осъществена продажбата на общинско имущество, от което се очакват постъпления за реализиране на инвестиционната програма. Сделка с бившата автогара също не се състоя през 2012-та. Преди да започне с изреждането на сумите, записани в рамката на бюджета, Славова обясни, че се намалят  до минимум разходите за всички дейности, но все пак нито една не се закрива.

В обсъждането се включиха активно Бонка Хаджигенова – директор на детската градина „1 юни“ и председателят на СБУ – Янка Чобанова. Те поставиха редица въпроси свързани с образованието и детските градини, включително и за лошо направените ремонти на сградите на ОДЗ „8 март“ в Първомай и с. Караджалово.  Синдикалната лидерка попита и защо бюджетът не е обсъден на тристранен съвет. Последваха пререкания и обяснения на термините „преходен остатък“, „издръжка“,  „дофинансиране“ и др.. Kаква е задачата и целта на новия бюджет и дали негов приоритет не са заплатите на чиновниците – попита тя. След това кметът покани всеки желаещ да предложи промени на обсъждане в подходящо време в неговия кабинет.

На „широко оповестеното“ в местния вестник обществено обсъждане, освен споменатите по- горе граждани, присъстваха служители в общинска администрация и кметовете на няколко населени места. Точно един общински съветник- Илия Ганчев – уважи събитието.

 Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
20 яну 2021
Последни новини