Ружди Салим отказа обществено обсъждане на платеното паркиране

Заместник-кметът Ружди Салим отказа да бъде проведено обществено обсъждане на проекта на Наредба за условията и реда за паркиране на пътни превозни средства на територията на община Първомай. На страница в Общинския сайт той обяснява, че в срока за предложения и становища по публикувания проект е постъпило само едно възражение, което не съдържа конкретно становище, предложение или възражение по проекта на нормативен акт“.

Регистрираното официално възражение е подписано от 32 жители на Първомай в „12 без 5“, преди изтичането на едномесечния срок от публикуването на проекта. На практика подписалите се получиха информация за проекта едва след публикуване в сайта Parvomai.NET.

По време на репортаж на еТВ заместник-кметът Ружди Салим обеща да бъде проведено обществено обсъждане. Мнението му в официалната обосновка на отказа е, че изработването на проекта е извършено „при зачитане на принципите на необходимост, обоснованост, предвидимост, откритост, съгласуваност, субсидиарност, пропорционалност и стабилност“.

Като оставим настрана факта, че публикуването на проект на страницата в общинския сайт е само формално даване на публичност и опит „тихомълком“ проектът да бъде прокаран, така и не става ясно защо платеното паркиране в толкова голям периметър в центъра на Първомай е необходим, с какво е съгласуван, кой го субсидира и за каква пропорционалност и стабилност става дума?

Гражданите, които имат възражения разполагат с още един шанс да ги заявят и да направят своите „контрапредложения“. Те биха могли в 5-дневен срок преди провеждане на заседанията на Постоянните комисии на Общински съвет да заявят желание да говорят пред общинските съветници. Най-вероятните дати на заседанията са 28 и 29 май, ако проектът за Наредба бъде разглеждан на предстоящата на 31 май сесия. Т.е. до средата на следащата седмица това трябва да бъде заявено.

Отмяната на проекторешение по спорен въпрос без обществено обсъждане и без участие на гражданите в комисиите няма да е прецедент. Преди почти 8 години, жителите на квартал Дебър ясно заявиха нежеланието си Центърът за настаняване от семеен тип да бъде построен до Евангелската църква като се срещнаха с кмета Папазов на мястото, подготвяно за проект. Тогава вносителят сам оттегли предложението си.  

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (19)

  • 1
    От
    Отче, може ли?
    28 0
    10:37, 14 май 2018
    Трябва пастор от Евангелска църква или някой деец за световен мир да ви събира подписка ли? В тая наша община мнението на 32-ма подписали подписката, значи ли нещо? Вижте центъра на града - мръсен, разнебитен, изкъртен! Все едно си в някое село с осем човека население! Не се притеснявайте! Скоро найстина ще останат толкова, защото града може да се упреличи на външен клозет, на който отдавна са му откраднали вратата, спрели са му кранчето и ако направиш грешката да се заседиш, рискуваш да се удавиш във фекалийте на власт-имащите отговорни лица!!!
  • 2
    От
    Отче, може ли?
    28 0
    10:51, 14 май 2018
    Тези нови правила само за простолюдието ли ще важат? На всички познатите господа бизнесмени с големите джипове навсякъде ли ще си паркират безнаказано?
  • 3
    Дз
    дзън,дзън
    25 -3
    12:03, 14 май 2018
    Руждито е машата. Идеята е на Фитков. А на кмета му трябват пари, пари ,много пари.
    • Жи
      Жител.
      18 0
      13:01, 14 май 2018
      Идеята я помним на кой е. На Митко Хубинов. Нека да дойде той да събира таксата, за да му дадем един.....!
  • 4
    Не
    не на насилието
    28 0
    12:22, 14 май 2018
    Мустакатия господин е върл противник на Истанбулската конвенция по обясними причини.Въпроса е ...какво прави още в общината?Единствения начин Първомай да се отърве от домашни насилници е Папазов да си отиде догодина.
  • 5
    Дз
    дзън,дзън
    24 0
    13:33, 14 май 2018
    Али Реза се изказа. Как да "ходиш на работа" в 10. 15 ч. като развъртиш връшник из чаршията първо, как да шофираш пийнал порядъчно и как да си маризиш жената заслепен от ориенталска ревност - това е човека- Али Реза. И чакай народе анадолските ти сейбии да ти дадат възможност да обсъждаш ... ДА, ДА, АМА НЕ , както казва един друг от тях . В Анадола демокрация няма !
  • 6
    Пи
    ПИТАГОР
    17 -2
    16:23, 14 май 2018
    А ва хора нимойте се пенявите ва тва жъ е от ден до пладне. Ангу е оставил най тъпия си заместник да прокарва непопулярни мерки в тъпанарския ни град ва. Ружди ни е виновен ва той толкова може. Нищо чудно зад тоя отказ да наднича клюна на фитката той е комуне а те обичат да впрягат простолюдието в лицето на ружди. Кът минат другата гудина избурите и сичко жъ си дойде по старо му. Фитлету жъ съ занимава с червени бабички руждиту ни знам изобщо с кво може да се занимава дупките пак жъ плъзнат из улиците и ангу три гудини жъ прай пас. Ве се едно ни сте гу гледали тоя филм до сега а него 3 пъти го повтаряха явно паметта на пърумайци е къса.
  • 7
    Ст
    Стой си във Дубай!
    18 0
    17:18, 14 май 2018
    Ако някоя щерка, син или любовница на богаташ си паркира грамадния джип в платената зона и злезе без да си плати ще има ли последствия?
  • 8
    По
    Подкрепящ 32 мата
    13 0
    18:51, 14 май 2018
    Всички приказки са излишни.Сега най важно е не да се правим на остроумни в коментарите си,а всички като един да подкрепим тези наши съграждани ,защото засяга не само тях ,но и всички нас.Нека да се разпространи на няколко места в града подписката за да се подпишат колкото човека е необходимо за да се спре това безумие-малоумие.Не трябва да бъде прието. Нека пряко засегнатите се ангажират да разпространят подписката като на това място,ни информират къде можем останалите да се подписваме.
    • Пъ
      първомаец
      12 0
      20:25, 14 май 2018
      Подписка и за Любеновския път....
  • 9
    19
    1928
    21 -4
    20:25, 14 май 2018
    В Първомай нито е имало, нито ще има скоро граждани..заслужаваме си селските управници...червения цвят докато не се смени,ще сме роби..ние малкото останали бели хора
    • По
      Подкрепящ 32 мата
      9 -2
      22:41, 14 май 2018
      " 1928 ",напълно съм съгласен с Вас ,само в едно имам малко резерви.Винаги съм бил оптимист и съм вярвал в доброто у хората.Виждаш ,че не си сам.Мисля ,че е крайно време да спрем да се страхуваме ,а да се държим като зрели и смели хора. Винаги е имало и такива които стоят настрани и се ослушват откъде ще задуха вятъра.Така ,че не се отказвай заради тези.Очаквам още утре да получим нужната информация относно местата където ще я има подписката.
  • 10
    Ед
    Един от 32-та
    13 -1
    08:12, 15 май 2018
    Нека в деня на сесията се съберем и участваме в сесията не 32 а 320. В края на краищата ние храним тези толупи и им дадем да разберат, че са избрани там не да пълнят търбуси и да развяват редките си косици из общината а да изпълняват нашите, на гражданите , желания!
  • 11
    Св
    свежи идеи
    9 0
    17:49, 15 май 2018
    32-мата, внесете официално контрапредложение да се направи платено паркирането около едни известни хотели и ресторанти. Съвсем е целесъобразно, защото голяма пара ще падне, а и няма да стават такива ужасни "тапи"! За по-голяма пропорционалност и стабилност може да включите и улиците около КОНАКА на г-на! :)))
    • Св
      Свежа идея
      13 0
      19:03, 15 май 2018
      Искайте му оставката . Тоя мустак е назначен. Папазов да му съкращава щата - откъде накъде трети заместник кмет !?
  • 12
    Па
    ПАПАЗГРАД
    2 0
    14:52, 16 май 2018
    Не само трети заместник ами и таблет с карта ще му дам.И на всички които бяха ангажирани на 1-ви май от администрацията по 100лв бакшиш. Даже и на тези които не са били на работа. Нали за това съм кмет
  • 13
    To
    toi
    4 0
    17:28, 16 май 2018
    Аз не съм дори разбрал, че има подписка, па и да си призная няма да платам като спирам. Трябва да се плаща за над половин час. Да спра за 2 минути пред Теленор или Еконт и да ме тиикат за билетче, тая няма да стане.
    • Па
      ПАПАЗГРАД
      0 0
      10:30, 18 май 2018
      И аз няма да плащам като дойда у вашия град. при нас е 50ст на час. У Първомайско ще направя 1лв на час. На виповете ще раздам карти за безплатно паркиране и стикери за предното стъкло. щедър кметь съъъъъмммм да не каже някой нещ0 после.
  • 14
    Съ
    Съгражданин
    0 0
    22:58, 15 юни 2018
    Хора ,този човек тормози ,жена си ,пребива я до кръв,агресията е нещо срещано при този господин.Изгони майката на детето си .Това ли е упрвата ,да бие ,удря и изкарва комплексите си върху жена си .Хората трябва да знаят за насилника .
Последни новини