0 °C

На общественото обсъждане бе представен "Бюджет с балансирана разходна част"

Изображение 1 от 2

  „Бюджет на възможностите“ нарече кметът Николай Митков представения на днешното обществено обсъждане проектобюджет на Община Първомай.

  В изпълнение на законовите разпоредби и при спазване на епидемичните мерки, на обсъждането влязоха администрация, граждани и кметове на населени места. Те се запознаха с параметрите на Бюджет 2021. В добра практика се превръща присъствието на председателя на ОбС Христо Вълчев. Там бе и общинският съветник Илия Ганчев.

  Бюджетът на общината за тази година е увеличен с около 4 млн. лв. Това е решение на по-висшестоящите органи, които са разпределили повече средства за всички общини. Финансовата рамка е 25 245 094 лв. Размерът на очакваните приходи за 2021 година е определен на база размера на общата субсидия за делегираните от държавата дейности, общата изравнителна субсидия.и целевата субсидия за капиталови разходи, прогнозата на Общинска администрация за постъпленията от местни данъци, разпорежданията с общинско имущество, приходи от общински такси и глоби, приходи от концесии и други неданъчни приходи, като в това число влизат и в нея влизат  и парите предоставени чрез Постановления на МС в размер на  1 020 000 лв.

  Разходната част е балансирана, а бюджетът е напълно реален, каза Николай Митков и подчерта, че администрацията се е постарала да спазва строгата финансова дисциплина и правилата във финансовата отчетност, за да няма „надути“ приходни очаквания и да се правят  неблагоразумни разходи, които биха се превърнали в дефицит.

  Миналата година финансовото състояние на общината беше добро, допълни кметът - постигнахме определена стабилност, но тя е крехка. Разполагаме с 1 млн. безлихвен заем от централния бюджет, но той трябва да бъде върнат в края на годината. Предвижда се и тегленето на кредит в размер на 1 млн. лв. Смятам че общината при спазване на финансовите правила, при добра прозрачност ще съумеем да се справим като екип с този бюджет.

  Бюджетарят Биляна Бонева представи подробно заложените средства по пера, така както са разписани в публикуваните на общинския сайт документи. Кметът се спря на акцентите от инвестиционната програма.

  В края на изложението си Биляна Бонева отбеляза, че „приходната част на бюджета за 2021 година е разработена оптимално и за да се изпълни следва да се насочат усилията към събиране на просрочените общински вземания от данъци, такси, наеми и др. Плануваните разходи задоволяват основните потребности на разпоредителите с бюджет и от ръководителите на бюджетните звена се изисква да прилагат стегната политика на разходваните средства.

  Гражданин внесе предложение да се направи изменение на движението по улица „Малина“ в отсечката, която свързва надлеза и ул. „Сливница“. Той предложи тя и съседната ѝ улица да станат еднопосочни – въпрос, за който кметът каза, че може да бъде обсъден.

  Думата взе и кметът на село Караджалово Марияна Колева, която покани ръководните органи да отидат на място и да се запознаят със състоянието на уличната мрежа в селото.

  По време на обсъждането стана ясно, че 74% от средствата са за функция „Образование“. Новост е, че от 1 януари 2022 година детските градини в общината разполагат с делегирани бюджети.

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Хороскоп за 08.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
  08 мар 2021

  Случаен виц

  Последни новини