11 °C

Дебър почете Свободата

    Националният празник 3 март беше отбелязан в квартал Дебър. Организатори на тържеството бяха читалищни дейци, учители и кметство. По традиция шествие от граждани премина през четирите  паметника – в двора на църквата,  на загиналите в Първата световна и Междусъюзническата войни, на Никола Гатев, на Иван Паничаров и на ген. Гурко.

    С едноминутно мълчание беше отдадена почит към героите, загинали защитавайки България и за нейната свободата, а директорът на училището прочете кратката история на героите и паметниците.

    Стълбите пред блиотеката на читалище „Пробуда“ се превърнаха в сцена на емоционален концерт развълнуваха присъстващите граждани. Изпълнението на Атанаска Тенева и Ангел Ангелов с детската група „Дебърче“ на песента „Изгрей зора на свободата“ предизвикаха сълзи в очите на не един от присъстващите.

    С приветствие към дебърци се обърна кмета на общината Ангел Папазов. Той сравни чудото на Освобождението с много други чудеса като създаването на Българската държава и кирилицата.

    Честването на 3 март завърши с празнично хоро.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      3 март
      5 0
      11:57, 3 мар 2019
      За къде без хоро
    • 2
      Де
      Дебър на три океана
      7 -2
      13:00, 3 мар 2019
      Истинската свобода за Дебър ще настъпи, когато дойде Освобождението от първомайско робство
      • 12
        1234
        11 -1
        16:08, 3 мар 2019
        Ако Дебър отново стане село:
        1. Ще може да избира кмет.
        2. Читалището ще получи субсидии, каквито напълно заслужава, като се има предвид дейността, която развива.
        3. Най-сетне дебърци ще осъзнаят, че ако закрият училището ще обезлюдят селото, имотите им ще намалят цените и ако някой ден поискат техните внуци да учат в малки класове, обучавани от най-висококвалифицирани учители и да се чувстват спокойно, няма да има къде.
    • 3
      Ге
      Геле
      6 -8
      13:05, 3 мар 2019
      Някой може ли да ми обясни логиката на така наречения "първомайски" сайт да игнорира честването на националния ни празник в общинския център, а да се отразява мераприятието в квартала?
      • 12
        1234
        8 -2
        15:52, 3 мар 2019
        Свободата е дошла в Първомайско точно в Дебър. Тогава Първомай не е бил заченат. Дебърци посрещат ген. Гурко на 20 януари. Какво общо тука има Първомай?
    • 4
      Де
      Дебър
      10 -1
      16:38, 3 мар 2019
      В Дебър има паметни плочи на опълченци ,които след освобождението са живяли в Дебър На опълченците се прекланяме!!!.В Първомай поклонението беше пред паметника на Ангел войвода.
    • 5
      12
      1234
      5 0
      16:54, 3 мар 2019
      ЗА НЕЗАПОЗНАТИТЕ С ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ!
      Българското опълчение е българско военно съединение в състава на Действащата руска армия на Балканския полуостров в Руско-турската война от 1877 – 1878 г.

      Съставът му включва предимно български доброволци, както и редовни руски военнослужещи и български офицери от Руската армия. Те се сражават на страната на Руската империя срещу Османската империя за Освобождение на България[1]. Българите, участвали в Българското опълчение, след Oсвобождението са наричани опълченци-поборници.
    Последни новини