29 °C

Първомай в ритъма на тракийската музика за двадесети път

Вчера официално беше открито XX-ото юбилейно издание на Празника на тракийската народна музика и песен. Началото беше поставено с „Насрещен марш“, изпълнен от Оркестър „ФУГАС”, част от IV Артилерийски полк-Асеновград с р-л капитан Васил Асенов. Официалното откриване направи кметът на общината Ангел Папазов в присъствието на много гости от страната и чужбина, сред които хора на науката, изкуството и дипломацията. В програмата взе и Фолклорна танцова формация „Евридика“.

През следващите три дни Първомай ще пулсира в ритъма на тракийската музика. Тазгодишният празник бе обогатен от дейностите на проект „ЗаЕдно хоро“, реализиран от читалището. Освен специалния павилион, подготвен от учениците на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ и децата от ЦНСТ, пенсионерките от ОСП „Дълголетие“ предложиха вкусотии, направени от тях. Тазгодишната тема бе „Фолклорна област Тракия”.

В чест на 20-ата годишнина Образцово народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий„ и Община Първомай издадоха книгата-алманах „Първомай – столицата на тракийската народна музика“. Неин автор е председателят на читалището Иван Караславов. Тя със слово и снимки разказва за пътя изминат не само от организатори и участници, но и от създателите на местната музикална школа. Книгата се продава на щанда пред информационния център, цената ѝ е 10 лв., а средствата ще бъдат използвани за попълване на фонда на читалищната библиотека.

Заедно с Празника своя юбилей отбелязаха Борис Христев – 60 години сценична дейност, Ваня Вълкова –личен юбилей, 55 години Конушенски оркестър.

В следващите дни специални поводи за празненство имат „Фолкпалитра“, които стават на 20 години и юбиляря Иван Паскалев от „Паскалев – Пловдив“.

Цялата програма на празника можете да видите ТУК.


1 Коментар

Хороскоп за 23.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини