За двайсети път избраха майсторите на виното в Първомайско

    В деня на св. Харалампий – закрилник на пчеларите, в Първомай празнуваха и винарите. Кметът на общината Николай Митков откри XX-я Празник на виното и винопроизводството, поздрави всички винари и пчелари и пожела на присъстващите да изпитат сладостта на „гроздовия елексир“.

    По време на празника своя продукция представиха Винарна „Загрей“ АД-гр. Първомай, „Шато Рогошев“ ООД – гр. Чирпан, Винарска компания „Тракия Естейт“ ЕООД – с. Гранит, Емануил Запрянов – производител на яйца от пъдпъдъци – с. Виница, ф-ма „Вкусен хляб“ ЕООД – с. Виница, „Маго“- производство на колбаси, Фирма Екохран 1 и Фирма „Томика-Метал АД – гр. Пловдив.

    За посетителите на празника имаше богата фолклорна програма – Пилашевска група, танцова формация „Първомай“, Детска фолклорна група „Тракийче“, а бог Дионис, в изпълнение на Атанас Велчев, поздрави всички и благослови винопроизводителите.

    Сцената беше украсена от Наталия Джонгова и Деметра Начева.

    Кулминацията на Празника и тази година  беше  обявяването на имената на победителите в конкурса  за най-добър винопроизводител за 2023 година.

    Жури, съставено от инженер-технолози дегустира 24 проби от червени и бели вина и розета. Данаил Янков, Димитър Иванов и Татяна Стефанова избраха за най-добро червено вино каберне сувиньона на Живко Аргиров. Негови подгласници станаха Димитър Митрев – със сира и Христо Цветков, представил своя еликсир от мерло и хамбургски мискет.

    За бяло вино първа награда беше връчена на Костадин Павлов – траминер, а втора – на Георги Караславов – мускат отонел. Емануил Запрянов беше отличен за български сорт – памид.

    Неотдавна Живко Аргиров спечели първо място за червено вино и на конкурс в Асеновград. Тогава стана ясно, че той за пръв път произвежда вино, но разчита най-вече на знанията си за технологичния процес, изучавайки тази специалност в УХТ – Пловдив. „Много съм щастлив, че и тук виното ми беше оценено високо. За малкото време, в което се занимавам с вино съм разбрал, че е много важно да се подбере хубаво грозде, да се спазва технологията, да има мерак и любов. И още нещо – получих безценна техническа помощ от приятел – Янко Янков, който ме снабди с пълен инструментариум.“

    Кметът на общината Николай Митков връчи наградите на отличените винари. Освен грамоти и парични награди, по традиция „Томика-метал“ дари на най-добрия производител съд за съхраняване на вино. Към това тази година бяха прибавени декоративни бъклици от Даниел Димов и подаръци от фирма „Екохран“.  

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини