Честит празник на стоматолозите!

17 стоматолози  от Първомай и сътрудниците в техните кабинети имат повод да празнуват днес. Традицията да се отбелязва на 9 февруари като  Международен ден на стоматолога става все по-популярна навсякъде по света. На тази дата през 249 година е изгорена  Св. Аполония. Тя е била  дъщеря на виден служител на Александрия, повярвала в Христа. Според гонителите на християнството, тя давала лош пример на останалите граждани, които трябвало да се придържат към политеизъм и да вярват в божественият император и била подложена на тежки изтезания.  Но момичето не трепва пред лицето на смъртта и сама се е хвърля в огъня. Страданията и християнският подвиг на Аполония дотолкова поразили съвременниците и правоприемниците, че се  родила легенда за това, че е достатъчно само да се изговори името ѝ, да се помолете на нея и зъбната болка ще отмине.

В традицията на Българската православна църква, обаче за закрилник се счита Св. Антипа. Той бил епископ на Пергамската църква от края на първи век и също достойно бранел Христовата вяра от набезите на езичниците от тогавашната римска власт. Неговият ден е на 11 април.

Професията зъболекар е една от най-древните. Разкрития показват, че стоматолози използвали прототип на първата си машинка още преди 9000 години. Това неочаквано откритие, направели учени от САЩ и Франция. Те проучвали намерените в Пакистанската провинция Белуджистан останките от хора, които живели 7 - 5,5 хиляди години пр. Хр. Там в някои зъби, са забелязани почти перфектни дупки с диаметър 1-3 милиметра и дълбочина до 3,5 милиметра. За изкуството на древните зъболекари говори и фактът, че в някои случаи са "лекувани" труднодостъпни коренни зъби, при това една от дупките се е намирала от вътрешната страна на челюстта.

Честит празник на стоматолозите! И макар мнозина да пристъпват със страх в кабинетите им – пожелаваме им професионално да си вършат работата, да имат професионални постижения и не на последно място да са живи и здрави!

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини