„24 Часа": Борисов: Приоритет са магистралите и културата. Преглед на националния печат

„24 Часа": Надбавки към пенсиите заради скока на цените

Има вероятност да се индексират пенсиите заради поскъпването на храните и горивата, заяви вчера в парламента вицепремиерът Симеон Дянков. "Корекция на доходите заради поскъпването на стоките би могла да стане, но още няма анализ. Когато бъде направен, ще се говори конкретно по темата", допълни той.
Анализът трябва да покаже кои са най-засегнатите групи, като освен пенсионерите става дума и за някои нискодоходни групи, обясни министърът пред "24 часа". Но бе категоричен, че няма да се увеличава минималната заплата, както предлага социалният министър Тотю Младенов.
Дянков добави, че методологиите и за анализа, и за индексирането са известни, но трябвало много внимателно да се установи каква е тенденцията.

„Стандарт": Баташкото клане разцепи парламента

Лют спор за Баташкото клане разцепи парламента. Депутатите се изпокараха жестоко заради искане на "Атака" 17 май да бъде обявен официално за ден на геноцида срещу българския народ от турците. Декларацията на Волен Сидеров взриви пленарна зала. "По време на османското робство 2600 селища в България и 43% от населението изчезват. Ако не беше този геноцид, днес щяхме да сме повече от 60 млн. души. Убити са били 680 000 души. Това е геноцид към българите, не към ескимосите", аргументира се лидерът на "Атака". Той се възмути, че чиновници от външно министерство коментирали декларацията като повод за проблеми в отношенията с Турция. "Каква майка ги е раждала тях, да работят срещу поробителите", викна Волен. Веднага срещу него скочиха БСП и ДПС, а ГЕРБ застанаха в ролята на умиротворители.
Въпреки призива на шефката на комисията по еврофондовете Моника Панайотова "да не гледаме назад, да не ставаме роби на миналото", опозицията и Сидеров стигнаха дори до обидни реплики помежду си.

„24 Часа": Борисов: Приоритет са магистралите и културата

Приоритет на това правителство са магистралите и културата. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в Националния исторически музей при връчването на наградата на победителя в класацията „Чудесата на България".
„Това е, което хората са правили преди нас и ще правят много след нас", посочи премиерът.
"Какъв туризъм, какви чудеса, като до всеки един от тези обекти, които участват в класацията, има два дни път с камила и за да стигнеш до тях трябва да загубиш два дни. Ние ще строим магистрали. - "Тракия", "Люлин", "Марица", "Струма", "Хемус", Русе, Шумен, Черноморието и Бургас, за да покажем тези уникални обекти", обясни Борисов. „Десет милиона не са много, но не са и малко", каза още той. Толкова е наградният фонд на десетте обекта, които участват в класацията. "Следващият път ще дадем по 5 милиона", обеща премиерът.

„Дума": Арестуваха Феим Чаушев, посредничил при откуп

Бившият зам.-външен министър Феим Чаушев беше задържан късно вечерта във вторник като посредник при получаване на откуп за краден автомобил.
Причина за ареста на Чаушев стана откраднат в средата на февруари турски джип БМВ. Луксозното возило било задигнато от паркинг на столичен хотел. Униформените задържаха Чаушев, след като се оказа, че той е съдействал за "намирането" на колата срещу откуп. Вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че автомобилът струвал около 100 000 лв, но нямал застраховка. По думите му собственикът на автомобила се свързал с Чаушев, който обещал, че ще опита да направи нещо, за да намерят автомобила. Според разказа на потърпевшия след няколко дни Феим Чаушев казал, че има информация, но крадците искали 25 000 евро. Цветанов коментира, че вероятно бизнесменът е познавал политика и заради това е прибегнал до услугите му. Собственикът обаче се свързал и с полицията.

„Новинар": Чистят фалшиви адресни регистрации преди вота

Правителството се зае да разчисти фалшивите адресни регистрации преди изборите. На заседанието си в сряда кабинетът прие изменения в Закона за гражданската регистрация. Според тях по административен ред ще се заличават фиктивните адресни регистрации по настоящ адрес.
За нереални ще се смятат тези регистрации, при които човекът, заявил, че живее на определено място, няма съгласие от собственика на жилището да пребивава в него. Този текст е приет на вносител, за да се прецизира така, че да не бъдат засегнати хората, които реално живеят на посочения адрес.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини