Доктор по богословие: В Родопите е проповядван радикален ислям

Иззетите при специализираната съвместната акция през октомври миналата година книги, съдържат радикална ислямска идеология, проповядваща междуетническа и религиозна омраза. Стотиците страници проповядват ислям, който няма нищо общо с традиционната религия в Корана.

Това обяви в Смолян зам.главният прокурор Валери Първанов, който присъства на годишния отчет за работата на прокуратурата в родопския град.

Висшият магистрат обясни, че това е експертното  заключение на доктор по богословие, който е работил по част от материалите.

Най-големият проблем обаче е, че огромното количество книги и компютърни конфигурации, иззети в районите на Смолян, Благоевград и Пазарджик, са почти изцяло на чужд език, коментира прокурор Първанов.

Продължава превеждането им, експертите са натоварени, а материалите са огромно количество. Не е ясно кога ще приключи анализа и оценкана им, но едва след това ще се определи кръга на заподозрените и повдигането на обвинения.

Центърът на групата, разпространявала радикалния ислям, е бил Пазарджик, а в Смолян и Благоевград са работели подчинени емисари, ръководени от „щаба” в Пазарджик. По тази причина, ако се стигне до обединяване на трите дела, то новото дело ще бъде в Пазарджик, допълниха от смолянската прокуратура.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини