Септемврийското море ще е евтино, а времето ще е топло. Преглед на печата

Върховният касационен съд допусна дело по питане на омбудсмана, свързано с отнемане на шофьорска книжка за неплатени глоби, информира „24 часа“. Човек може да остане без работа при отнемане на свидетелството за правоуправление, мотивират се съдиите в становището си до Конституционния съд, че този акт е противоконституционен.

Решението обаче няма правни последици. Няма срок, в който Конституционният съд трябва да се произнесе по казуса, отбелязва „24 часа“.

Пиперът поскъпва двойно от полето до магазина, пише „Земя“, който цитира БНР. Стоката преминава през няколко прекупвача, поясняват производители. Във времето за подготовка на зимнина хората предпочитат да купят директно от производителите, за да избегнат неоправданото поскъпване.

България е с най-голям спад в Европейския съюз при продажбите на дребно през юли, пише „Монитор“. Данните са на Евростат и отчитат юли спрямо юни. На годишна база, спадът на продажбите на дребно в нашата страна остава най-голям за трети пореден месец в рамките на Общността.

В печатното си издание в петък „Сега“ информира за друга класация, според която България е сред първите пет в Европейския съюз по раздут публичен сектор.

В страната има общини с под десет процента частен сектор, наблюдават се големи изкривявания в заплатите. Около една четвърт от всички заети работят за държавата, въпреки че за десет години броят им леко е намалял, показват данни от Националния статистически институт.

В интервю за „Труд“ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заявява: „С кръв и насилие няма да се решат проблемите“. Премиерът и президентът да си преглътнат  егото, да седнат като държавници и да направят дебати между институции и водещи партии, предлага  Каракачанов.

В навечерието на Съединението, което отбелязваме на 6 септември, „Телеграф“ предлага интервю с видния ни историк проф. Андрей Пантев.

„Съединението е звезден миг, след който идва погром“, коментира той. В онези времена, подчертава проф. Пантев, Източна Румелия превъзхожда Княжество България по демократизъм, толерантност и култура.

Дума“ разказва за предстоящото издание „Алея на книгата“ в София, което ще се открие на 7 септември, в понеделник. Шатрите ще са по цялото протежение на пешеходната отсечка от булевард „Витоша“ и ще навлязат в района на НДК.

Организаторите подчертават, че ще се спазват стриктно противоепидемичните мерки.

Септемврийското море ще е евтино, а времето ще е топло, пише „Стандарт“. Очаква се след 15 септември цените за нощувките да паднат наполовина спрямо активните летни месеци. В Несебър може да се намери нощувка за 15 лева, а в Царево нощувка със закуска, обяд и вечеря се предлага за 35 лева на човек. 

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини