Сред 562 институции в България, община Първомай е класирана на 20.място по прозрачност

Община Първомай е на 20 място сред всички 562 институции в България в класацията на Програмата за достъп до информация (ПДИ) за прозрачност.

Със своите  84,2 точки,Общината получава 87,1% от максималния резултат.

През последните  години активната прозрачност на община Първомай е неизменно в челото на класациите и макар да отстъпва понякога в класирането, нивото на прозрачност може да бъде определено като много добро. Сред общините в България, Първомайска община е класирана на 14 място и е първа в Пловдивска област.

В периода 1 април – 5 юни 2023 година ПДИ е прегледала и оценила интернет страниците на 562 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публичноправни субекти и независими органи на власт. Нивото на прозрачност през 2023 бе оценявано с точки по 108 индикатора.

 Целта на проучването е да се оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществената информация, за активно публикуване на информация в интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път. В рамките на проучването бяха подадени 562 електронни заявления с искане за предоставяне на информация за общия брой на постановените съдебни решения през 2022 г. по дела срещу решения по ЗДОИ на всяка от оценяваните администрации. Нивото на прозрачност през 2023 г. бе оценявано с точки по 108 индикатора за първостепенните разпоредители с бюджет; 94 индикатора за териториалните звена на централните органи на власт и други второстепенни разпоредители с бюджет; и 118 индикатора за общините. На 6 юни 2022 ПДИ изпрати резултатите на всяка от проучените институции за обратна връзка и отрази постъпилите до 13 юни 78 коментарa.


Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини