1901 жители обслужва една аптека в Първомайско

В община Първомай една аптека обслужва 1901 жители. По този показател общината се нарежда между първите 50 общини в страната, като е изпреварвана преди всичко от туристически центрове, в които необходимостта от аптеки е сезонна. След Първомайска община остава дори и община Варна с една аптека на 1998 жители.

Само 3 години по-рано, през 2019 г., класацията е била различна – тогава една аптека е обслужвала средно по 2602 души в община Първомай.

Изследването на Института по пазарна икономика в интерактивната платформа „265 истории за икономика“, изградено на базата на данни от актуалния Регистър на аптеките в България, показва, че броя на аптеките в страната е 3 296. Една трета от тях обаче са в трите най-големи града- София, Пловдив и Варна.

В Европа има практика да се откриват филиали на аптеки в малките населени места. И у нас преди две години имаше такава законодателна инициатива, но при гласуването на Закона за лекарствените продукти в хуманитарната медицина депутатите отхвърлиха текста за откриването на филиали.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини