Само 128 седмокласници са участвали в класирането за гимназиите в Първомай

128 седмокласници са участвали в класирането за двете гимназии в Първомай. Според регистрите, учещите в 7. клас през учебната 2021/21 г. са били 207. От тях  на поправителни изпити са 51. Те остават за трето класиране. Останалите седмокласници или са участвали в класирането в други области, или се „губят“.

След второ класиране са запълнени местата в паралелките в СУ „Проф.д-р Асен Златаров“.  В ПГСС „Васил Левски“ има 2 свободни места в икономическата паралелка, а за агроеколози и механизатори незаетите места са съответно 14 и 12.

Широкорекламирано дуалното обучение не успява да изпълни предназначението си и да вземе под крилото си социално слаби ученици, които да не отпадат от системата и в същото време да се обучават за професия и да получават заплащане.

За поредна година в Първомай дуалната паралелка за производства на текстил не успява да събере ученици, желаещи да усвоят занаята на шивача. 22 са свободните места след второ класиране, а това означава, че желаещите са едва 4 ученици и съществуването на паралелката е под въпрос. В същото време са отделени хиляди левове за оборудване на кабинети и работилници, за закупуване на специално облекло и за осъществяването на проекти и подготовка на кадри. Бизнесът в Първомай заявява необходимостта от оператори в текстилното производство, но не съдейства за набирането на желаещи. Държавната политика стига до материалното осигуряване на подобни паралелки, но не и за съществуването им.

След проведената кампания на територията на област Пловдив е видно, че Професионалното образование губи позиции и се нуждае от подкрепа от държавата. „На хартия“ остава желанието учениците  да излизат от училище с приложима в местната икономика професия.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини