Реликва на Тракийското дружество ще се пази в общината

Изображение 1 от 3

    Знамето на Тракийско дружество „Петър Васков“ – Първомай се пази вече в специална витрина в сградата на Община Първомай. Освен, че то е символ, обединяващ преселниците от Одринска Тракия, знамето има любопитна история:

     По времето на тоталитарния режим в България тракийските дружества не са се толерирали.  Тогава клубовете и сградите, които са собственост на тракийци, са раздадени на различни организации. През 90-те години на миналия век те са реституирани и се връщат в ръцете на бежанците. Същото се случва и с първомайската структура и техния клуб. По това време председател е Георги Бялков. Налага се ремонт и група работници започват работа по имота. Неочаквано за всички между камъните се показва крайчето на пакет, а след това изпада зазидано между камъните, увито знамето на Младежкото борисовградско тракийско дружество. Веднага е занесено на Георги Бялков. Знамето е в много лошо състояние, съхранява се в полиетиленов плик, а реставрацията му  струва между 1000 и 1500лв. в ония години. Затова тракийци правят реплика на знамето и през 2013 г. тя е осветена.

    От едната страна на знамето е образът на Петър Васков- активист и деятел от въстанието, а от другата има карта на Тракийските земи, с означение на главните градове. Според   Кръстьо Кръстев, то е ушито през 1925 година и е най- старото знаме на тракийска организация в областта.

    През годините знамето се съхранява от председателите на дружеството. През миналата година Първомайската организация навърши 100 години. Неин председател е Величка Стойчева.

    Витрината е направена по молба на Тракийското дружество за съхранение на знамето и по инициатива на кмета то да бъде изложено. Реликвата може да бъде видяна всеки ден в коридора от дясната страна на кабинета на кмета.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини