В навечерието на Гергьовден празнува Гимназията по селско стопанство

Изображение 1 от 4

    В навечерието на Гергьовден, ПГСС „Васил Левски“, Първомай отбеляза своя празник. Тази година той протече под надслова Единни в многообразието, защото Гергьовден, освен че е празник на храбростта и на земеделците, се отбелязва от българите, ромите, турците и татарите, от християните и от мюсюлманите. Макар да има различни имена – Едерлези, Хъдърлез – той е посветен на честването на плодородието и на небесната закрила на живота, в която древните народи неотклонно вярват.

    Гергьовден стана повод учениците на Професионалната гимназията да си припомнят традициите на народа и да отпразнуват младостта и вярата в по-добрия утрешен ден.

    В началото на тържеството Росица Генова – директор на училището, се обърна към присъстващите с поздравително слово и връчи награди на победителите в проведените по случай празника състезания.        

    Радосвета Казакова прочете получения от Общинска администрация поздравителен адрес.           

    След това сцената бе предоставена на учениците от различни класове, които представиха свои проекти, посветени на училищното честване. Момичетата и момчетата от 8. а клас показаха част от традициите, свързани с Гергьовден. 8. б клас поднесе на госпожа Генова ръчно изработен гергьовски венец. Отговор на въпроса „Механика или електроника?“ търсиха в скеч учениците от 8. в клас.

    Приятна изненада за публиката бе заснетият специално за празника игрален филм „9А“, кавър на известния филм „12А“. Целият 9. а клас участва в създаването на продукцията.

    9. б клас представи танцовата пиеса с музикално-вокално изпълнение „Бабушки-старушки и школьныe подростки“.

    Момичетата от 8. г и от 9. г клас, които изучават професията Оператор в производството на облекло, дефилираха пред публиката с тоалети, изработени от тях самите в часовете по практика. Едновременно с това бяха показани и моменти и от работния процес по създаване на дрехите.

    Хорото „Бяла роза“ изиграха за публиката момичетата от 10. а клас, а учениците от 10.б клас показаха изработен за празника плакат.

    Видео поздрав от Вила Нова, Испания, изпратиха учениците от 11. клас, които участват в проекта Мобилност – зелени умения в селското стопанство, изучаване опита на Каталуния по програма Еразъм + на Европейския съюз.

    Момичетата от 11. д клас, професия Оператор в производството на облекло, влязоха в ролята на манекенки и демонстрираха малка част от моделите, които изработват за клиентите на фирма ВАЛИТЕКС, в чието производство участват.

    По традиция празникът завърши с хоро на двора на училището.

    Екип "Ученически стандарт"

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини