Отбелязаха 108 години от превземането на Одринската крепост

С поднасяне на венци пред паметника на загиналите във войните между 1912-1918 години беше отбелязан 26 март – Деня на Тракия и 108-годишнината от падането на Одринската крепост.

Заради противоепидемичните мерки в тържеството се включиха ограничен кръг хора от Тракийското дружество в Първомай и Общинска администрация. Подвига на българския войник беше накратко припомнен от Кръстьо Кръстев – председател на дружеството.

26 март(по нов стил) 1913г. е денят, в който пада Одринската крепост. Тя е дело на немската инженерна мисъл и е определена като „непревземаема“. Срещу нея се изправя българският боен дух, силата на българският национален идеал и стремеж към единение.

Ужасяващо е лекомислието, с което дипломатичното ведомство прахосва завоюваното на фронта. На фона на чудеса от храброст на орача – воин, които той сътворява, възмущава безотговорното поведение на главното командване, след което България губи завоюваните територии и на практика не се осъществява така жадуваното обединение.

Пред паметника на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война цветя поднесоха кметът на общината Николай Митков,  Общинска администрация и Тракийското дружество - Първомай.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини