Тракийци отбелязаха Деня на Тракия

По случай Деня на Тракия и 110 години от Одринската епопея, на 26 март 2023г. членове на Тракийско дружество ,,Петър Васков” и представители на Община Първомай положиха венци и цветя пред паметника на жертвите от Балканските войни /1912-1913 и 1915-1918/ и почетоха паметта на героите, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и паметта на хилядите българи – тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на родината и запазили родовата си памет.

По време на тържеството тракийци предложиха знамето им да бъде съхранявано в сградата на общинска администрация. То е реплика на оригиналното знаме, осветена нпрез 2013 г. Историята на оригинала е интересна. По време на социализма в България тракийските дружества не са се толерирали и ползваните от тях сгради са раздадени на други организации. През 90-те години те отново се връщат в ръцете на бежанците. Същото се случва и с първомайската структура и техния клуб. По това време председател е Георги Бялков. Налага се ремонт и група работници започват работа по имота. Неочаквано за всички между камъните изпада зазидано между камъните, увито знамето на Младежкото борисовградско тракийско дружество. Веднага е занесено на Георги Бялков. Знамето е в много лошо състояние, съхранява се в полиетиленов плик, а реставрацията му би биламного скъпа.  От едната му страна е образът на Петър Васков- активист и деятел от въстанието, а от другата има карта на Тракийските земи, с означение на главните градове.

Кметът Николай Митков пое ангажимент знамето да бъде съхранявано на място, достойно за неговото значение, в специална витрина.  

Денят на Тракия е свързан с една от най-големите победи на българското оръжие в най-новата ни история – превземането на Одринска крепост през 1913 г. по време на Първата балканска война. С овладяването и са постигнати важни военнополитически резултати, довели до края на войната и освобождението на българите останали под османско владичество.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини