Калина Борисова уши знамето за Гинес

Само след ден на Роженските поляни ще се съберат почитатели на българския фолклор, а декор ще им бъде най-голямото знаме, ушито от Калинка Борисова от Първомай.

Калинка, или както я наричат познатите ѝ – Кали, е ромка. Тя има завършен само 7 клас, но 7 години, макар и с прекъсване, работи като шивачка. Щастлива е, че се е намерил човек, който да ѝ повярва. От 14-годишна започнала да ходи по полето. Тогава си мислела, че така ще ѝ мине животът. Беряла тютюн, когато собственичка на шивашка фирма я поканила да я научи да шие. Отначало Кали само рязала конците от готовата продукция, а после започнали да ѝ дават да прави тегели. Първо по-лесни неща, след това започнала да прикача и ръкави, докато се научила сама да шие дрехи. Накрая ѝ „разкрили“ най-трудното – как да подготви машината за шиене. Кали вече е женена, има 2 деца. Търсела е късмета си в чужбина и едва от два месеца започнала работа в цеха за знамена. И тогава за нейна огромна изненада точно тя била избрана да ушие най-голямото знаме – дълго 300 м и широко 21 м. По 5 плата съшивала един до друг, за да се получи едната лента на триколоьора.

Да се шият дрехи е по-трудно, признава Кали, но това знаме е много тежко и изисква не само да можеш да шиеш. То не е да го сложиш на машината и да го минеш, не прилича на обикновените знамена. Изисква се внимание и сила.

Върху гигантския флаг Калина работила заедно с шефката си Атанаска Велчева, но не в цеха, а навън, под навеса на гараж, в едни от най-горещите дни и нямало как да е иначе – за да може платът лесно да се дипли и да има място да се събере.

Счита се, че това е най-голямото знаме и то ще кандидатства за вписване в книгата на Гинес.

На хората, които ще отидат на Рожен, Кали пожелава да се веселят и да бъдат живи и здрави.

От вчера знамето вече е на съборната поляна и очаква известни български спортисти да го разпънат.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Оп
    опак
    9 -11
    09:07, 18 юли 2019
    С какви глупости се занимават. Какво сега, ще нахрани, ще напои някого това знаме или гладните и жадните ще си останат само с плащането на цената.
    Явно хазната е пълна и ковчежниците се чудят къде да ни изхарчат парите.
    • ИТ
      И ТАКА ДА Е
      9 0
      10:28, 19 юли 2019
      Я не се подигравай с българщината! Гордост е да видиш флага на тия прекрасни поляни!
  • 2
    Ма
    Мария В.
    0 0
    20:04, 19 юли 2019
    Браво на Кали.Дай-боже повече хора като нея.
Последни новини