Около 1/5 от събраните отпадъци в жълтите контейнери са наистина рециклируеми

През 2022 година от жълтите и зелените контейнери в община Първомай са извозени общо 49,52 т. отпадъци. От отчета за управление на отпадъците през 2022 г, направен от зам.-кмета Хамди Мустафа, е очевидно , че културата ни все още е далеч от европейската и контейнерите не се използват по предназначение. От събраните  34,06 т хартиени и пластмасови опаковки,  едва 7,1 т могат да бъдат оползотворени повторно, което е около 1/5. Като хартията е 4, 615 т, а  пластмасата -  2,485 т. В същото време варелите за битов отпадък са пълни с пластмасови бутилки и други материали, които могат да бъдат рециклирани.

При стъклото почти няма  разлика – там от всичкия 14,84 т.  отпадък, събран в зеления контейнер,  14,84 т е ставал за  рециклиране.

На територията на община Първомай има разположени 97 контейнера за разделно събиране на отпадъци от опаковки, които са групирани в 50 точки.

През изминалата 2022 г са проведени три занимателни информационни кампании съвместно с „БУЛЕКОПАК” АД, насочени основно към подрастващите поколения.

Отчетени са  и две съвместни кампании между Община Първомай, „Грийнтех България” АД и „Рекобат” АД за събиране на излязло от употреба електическо и електронно оборудване и негодни за употреба батерии и акумулатори, като общото количество събрано от домовете е 3,46 т. , а негодните за употреба батерии и акумулатори -  0,069 т.

В същото време битовият отпадък, който е транспортиран до Регионалния център за обезвреждане на твърди битови отпадъци гр. Асеновград е 6 337,332 т.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Още новини

Последни новини