Почистването на незаконни сметища край Първомай са качени като добър пример в сайта на МОСВ

На сайта на Министерството на околната среда и водите, в раздела новини от Пловдив и региона е публикуван материал, в който се разказва за сериозните усилия на община Първомай за почистване на замърсени с отпадъци терени. След като преди около година единственият кмет, който поименно беше споменат, че не се справя със замърсяването беше Николай Митков – кметът на община Първомай, сега подробно е обяснено кои местности са почистени и кои сметища са премахнати:

В публикуваната вчера новина се казва: „Кметът организира серия от почиствания. Най-горещите точки, върху които беше концентрирана работата, бяха селата Брягово, Дълбок извор, Воден, както и територии до река Мечка след моста за с. Караджалово и до ромската махала в гр. Първомай. Общината използва специализирана техника и представи пред обществеността снимки на терените „преди“ и „след“ провеждането на акциите. Отпадъците бяха извозени на общинското депо в гр. Асеновград.“

В материала са описани и най-големите проблеми -  изхвърлянето на стари автомобилни гуми на нерегламентирани терени, строителните и текстилните отпадъци и е обяснена стратегията за преодоляването им:  разполагането на съдове за събиране на отпадъци, по-активните информационни кампании и провеждането на местни инициативи.

В същото време,само преди 2 дни горя нерегламентираното сметище до село Татарево – едно от местата, което неотдавна предизвика дискусия и скандал, след който беше почистено.

Решаването на проблемите със замърсяванията с отпадъци е един от приоритетите на Министерството на околната среда и водите и РИОСВ – Пловдив като регионална структура,  а националната кампания е под надслов „Да сложим точка на замърсяването“.  От 1 април започват проверките от страна на екипи пловдивската екоинспекция за замърсени терени извън определените места за изхвърляне на отпадъци във всички общини и населени места в областта. От своя страна институцията е на разположение на добросъвестните кметове на общини за обсъждане на подходящи мерки, помощ при информиране на обществеността и консултации относно изискванията на Закона за управление на отпадъците.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини