Кой е дарителят в инициативата "Вместо цвете дари за пострадалите от наводненията?

Малко преди началото на учебната година едно бедствие се опита да обедини разединената ни нация. Както всяка криза и потопът в карловските села ни накара да се сплотим и да си помогнем викайки неволята. Доброволци се отзоваха на призива да помогнат, други впрегнаха усилията си, за да помогнат с вода и стоки от първа необходимост. И отново се "разрази" призива: "Вместо букети, да дарим за пострадалите!". И някак във въздуха започна да витае усещането за лицемерие...

Да подари ученик цвете на своя учител в първия учебен ден е традиция, признак на уважение към по-мъдрия, към човека, с когото ще бъде свързан през следващите дни, седмици, месеци.

Благотворителността е социална дейност, свързана с предоставяне на материална и парична помощ на нуждаещи се хора, извършване на дарителство и други добри дела.

Защо мисля, че инициативата е изродена и необмислена?  Преди всичко „Вместо букети – дари  за…(наводнените села, напр.)“ звучи като „Дайте да дадем“.  

Кой дава? Родителите. А в повечето случаи тези, които ще купят цветя, няма да имат проблем и да дарят. Разбира се има и друга категория ученици. Техните родители нямат пари за цветя и по-скоро се нуждаят от дарения, отколкото да дарят. Поставянето на благотворителни кутии в много от училищата не бива да влиза в сблъсък с жеста на внимание скрит в едно цвете.

Дават и цветарите. Без да ги питаме, на практика взимаме от тях, за да ги дари безвъзмездно училището. Ето какво казва Красимира Петрова. Тя е от Първомай, но е в цветарския бизнес в Пловдив: „Защо да е ВМЕСТО, а не И да подкрепите, защо всеки път призовавате към дадена кауза да е вместо цветя?!? В колко цветарски магазина сте влезли и сте се запознали с това, кой работи там, каква е съдбата на тези хора.....

Цветарският бизнес е семеен бизнес. На тези доходи разчита цяло семейство. Защо лишавате от работа и доходи децата на тези семейства??? Знаете ли в колко много благотворителни кампании участваме ние цветарите и никога няма да видите или чуете призив да е ВМЕСТО нещо !!!

Каня всеки един, който си мисли, че се спекулира с цветята, да дойде и да работи наравно с мен само за една година, тогава ще ви стане ясно как стоят нещата в кухнята на цветарския бизнес."

Накрая ще добавя, че аз самата съм използвала подобен похват, събирайки средства в помощ на нуждаещо се дете. За един спектакъл обявих, че вместо букети събирам средства. Натрупаният опит показва, че ако бях поставила кутия, сумата нямаше да е много по-различна. Букетите - също. Хубаво е да бъдем честни. Всеки учител се радва на получените букети!

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини