Активисти развяха украинското знаме във фамилния замък на Путин във Франция

Във френския град Биариц, в департамента Пирене Атлантик, двама местни активисти, противници на Владимир Путин, са се промъкнали във вилата "Алтамира", за която се твърди, че принадлежи на милиардера Кирил Шамалов - бивш зет на руския президент, който е бил женен в продължение на пет години за по-малката му дъщеря Катерина.

Видео, разпространено от активистите, показва вилата край Бискайския залив разполага с осем стаи и три бани. Акцията по проникването в заключената сграда е свързана с призиви луксозните здания на руски олигарси да бъдат иззети и предоставени на украински бежанци.

Пиер Хафнър, един от активистите, съобщи, че тази сутрин е бил арестуван пред замъка на Путин в Биариц. 

"Свобода Сергей Троян! Свобода за Пиер Хафнер! Полицията трябва да защитава хората, а не олигарсите. Сергей, Пиер и други активисти не окрадоха вилата, не взеха нито един обект, а се опитаха да оборудват и подготвят вилата Путин-Шамалов за приемане на бежанци. Пиер вече е в комисариата, Сергей е във вилата и вероятно е задържан. Нашите колеги юристи се обаждат на полицията и тръгват да освобождават нашите герои", написа друг поддръжник на инициативата на десидентската организация.

Вилата на Шамалов не е единственото имение, свързано със семейството на Путин във Франция. По-рано, непосредствено след началото на войната в Украйна, къщата на бившата съпруга на президента на Русия в Англет, отново в Югозападна Франция, беше изрисувана с графити с нецензурни надписи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини