Заместник държавният секретар на САЩ Елизабет Алън ще посети Норвегия, България и Чехия

Заместник държавният секретар по публичната дипломация и връзките с обществеността на САЩ Елизабет Алън ще посети Норвегия, България и Чехия от 27 октомври до 3 ноември, за да задълбочи трансатлантическото сътрудничество по споделените приоритети, включително подкрепата за Украйна на фона на руската военна агресия, сигурността в региона на Черно море и противодействието на чуждестранното зловредно влияние, съобщи Държавният департамент на САЩ.

В Трьомсо, Норвегия, Алън ще присъства на церемонията по откриването на най-северно разположения американско дипломатическо представителство и ще се срещне с норвежкия заместник-външен министър Айвинд Вад Петерсон и кмета на Трьомсо, пише в съобщението.

В София, заместник държавният секретар ще се срещне с българския вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел, за да доразвие партньорството на двете страни в противодействието на манипулирането на информацията и по-широките усилия за заздравяване на двустранните връзки на фона на отбелязването на 120 години от установяването на дипломатическите отношения между САЩ и България, посочва Държавният департамент. Алън също така ще даде старт на финансирана от правителството на САЩ програма на стойност близо 900 000 долара за повишаване на медийната грамотност, която ще се изпълнява в сътрудничество с Института "Пойнтър". За да демонстрира подкрепа за съюзника от НАТО България и солидарност с Украйна, тя също така ще посети град Варна, където ще обсъди въпроси от сферата на сигурността в Черно море с ръководството на българските военноморски сили и ще посети подкрепян от САЩ център, помагащ на разселени украински бежанци.

В Прага Алън ще се срещне с чешки официални представители и ще участва във Форума за трансатлантически политики. Разговорите ще бъдат фокусирани върху силното партньорство на САЩ с Чехия в подкрепа на Украйна, кризата между Израел и "Хамас", както и противодействието на зловредното чуждо влияние, се казва в съобщението на Държавния департамент.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини