ISW: Путин лично е уволнил висш руски военен от фронта в Украйна

Руски военни блогъри твърдят, че на 29 октомври командирът на Въздушно-десантните войски (ВДВ) генерал-полковник Михаил Теплински е заменил генерал-полковник Олег Макаревич като командир на руския "Днепър". Групировката на силите, действаща в Херсонското направление, уточни Института за изследване на войната (ISW).

Към момента на публикуване на настоящата статия руското Министерство на отбраната (МО) не е обявило или потвърдило съобщенията за уволнението на Макаревич и едва ли ще го направи, като се има предвид склонността му редовно да прикрива промени във военното командване на високо равнище.

Един руски блогър твърди, че руският президент Владимир Путин е уволнил Макаревич по време на неотдавнашното си посещение в щаба на Южния военен окръг (ЮВО) в Ростов на Дон на 19 октомври.

Блогърът също така твърди, че Теплински е бил ефективно понижен от позицията си на заместник-главнокомандващ на театъра на военните действия, въпреки че не е ясно дали Теплински все още заема тази позиция.

Свързаният с Кремъл военен блогър твърди, че слуховете за уволнението на Макаревич са се появили през последната седмица и че отстраняването му е било "отдавна закъсняло" заради справянето му с военната ситуация в Херсонското направление.

Милблогърът добави, че заместник-началникът на руския генерален щаб генерал-полковник Алексей Ким ефективно командва цялата Съвместна групировка на руските сили в Украйна.

ISW не може да провери независимо тези твърдения.

Съобщението за уволнението на Макаревич показва, че Кремъл или руското военно командване може би са достатъчно притеснени и скептични относно способността му да отблъсне неотдавнашните по-големи от обичайното украински сухопътни операции в източната (лявата) част на Херсонска област.

Свързаният с Кремъл военен блогър твърди, че малък украински "плацдарм" в Кринки (селище на източния бряг на Херсонска област) вероятно е предизвикал отстраняването на Макаревич.

Други руски блогъри повториха подобни теории, като твърдяха, че небрежността и изключителната липса на командна инициатива на Макаревич са позволили многократни украински десанти на източния бряг на Херсонска област.

Един от военните блогъри твърди, че украинските "плацдарми" на източния бряг на Херсонска област създават опасен прецедент и че руските сили под командването на Макаревич не са в състояние да противодействат и да отговорят адекватно на украинските заплахи.

Възможно е също така противниците на Макаревич да са успели да убедят руския президент Владимир Путин, че Макаревич не е успял да командва Херсонското направление на фона на засилените украински сухопътни атаки.

Избрана група руски блогъри по-рано обвиниха Макаревич, че не е успял да командва и оборудва адекватно руските сили, за да отговори на украинските набези по източния бряг на Херсонска област през лятото на 2023 г.

Някои от тези военни блогъри особено хвалеха Теплински и критикуваха Макаревич, след като според съобщенията той замени Теплински като командир на ВДВ през зимата на 2023 г.

Свързан с Групата Вагнер военен блогър твърдеше, че Макаревич е бил отстранен от поста си, след като неуточнени служители на разузнаването са уведомили руското "висше командване" - вероятно намеквайки за Путин - за това, че Макаревич не е предоставил точна информация за ситуацията в зоната на неговата отговорност.

Един руски блогър също така твърди, че руските военни блогъри, които са се борили за отстраняването на Макаревич, трябва да се радват.

В руското информационно пространство продължава да се обсъжда бъдещето на останалия персонал на групата "Вагнер". Свързани с "Вагнер" руски военни блогъри твърдят на 28 октомври, че група "Вагнер" официално е отряд на Росгвардия и ще запази своите структури и командири.

Блогърите твърдят, че Росгвардия насърчава активния и резервния персонал на "Вагнер" да подпише договори с Росгвардия, включително шестмесечни договори за служба в Украйна или деветмесечни договори за служба в Беларус, Близкия изток, Африка или Латинска Америка. По-малка група свързани с Вагнер руски военни блогъри опровергаха неотдавнашните съобщения, че големи групи бивши служители на Вагнер се присъединяват към чеченските части "Ахмат" Спецназ в Русия или към експедиционните сили на руското Министерство на отбраната (МО) в Сирия.

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров публикува на 29 октомври кадри, на които се твърди, че се вижда как командирът на "Ахмат" Апти Алаудинов и депутатът от Държавната дума на Русия Николай Брикин посрещат 170 бивши бойци на "Вагнер" в частите на "Ахмат".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини