Словакия спира военната помощ за Украйна

Новият популистки министър-председател на Словакия Роберт Фицо каза в четвъртък, че е информирал Европейската комисия за решението си да спре военната помощ за Украйна.

Това е първият подобен отказ на Запада от подкрепата за Киев, обобщи АФП.

В публикация във "Фейсбук" Фицо писа, че Урсула фон дер Лайен уважава "суверенното право на страните - членки да подкрепят Украйна военно или не и тя оценява позицията на Братислава относно хуманитарната помощ".

По-рано в четвъртък Фицо каза на депутатите, че страната "повече няма да доставя оръжия на Украйна", но ще продължи да доставя хуманитарна помощ на своя разкъсван от война съсед.

"Ще подкрепя нулева военна помощ за Украйна... Незабавното спиране на военните операции е най-доброто решение, което имаме за Украйна. ЕС трябва да се превърне от доставчик на оръжие в миротворец", добави той.

Русия незабавно отхвърли въздействието, което решението на Словакия да спре военната помощ за Украйна би имало върху 20-месечния конфликт.

"Словакия нямаше толкова голям дял в доставките на оръжия, така че това едва ли ще повлияе на целия процес", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери, запитан за решението на Братислава.

Помолен от AFP за реакция относно решението, външното министерство на Украйна отказа коментар.

Предишното прозападно правителство на Братислава показа силна подкрепа за Украйна.

Централноевропейската страна с население от 5,4 милиона души беше първата нация от НАТО, която достави бойни самолети на своя разкъсван от война съсед.

Според германския институт "Кил", Словакия е обещала 680 милиона евро обща държавна подкрепа за Украйна до юли 2023 г.

Това поставяше Словакия сред страните с най-голяма държавна подкрепа за Украйна спрямо БВП (0,65 процента), след Норвегия, балтийските държави, Дания и Полша.

Словакия е една от най-проруските страни в Европейския съюз, според базирания в Братислава мозъчен тръст Globsec.

За разлика от тях 71 процента от анкетираните в Чешката република обвиняват Русия за конфликта.

Ляво-популистката партия "Смер" на бившия премиер Роберт Фицо спечели парламентарните избори в събота, след като обеща да спре изпращането на оръжия на Украйна, да блокира потенциалното членство на Киев в НАТО и да се противопостави на санкциите срещу Русия.

Фицо беше принуден да подаде оставка като министър-председател през 2018 г. след масови протести в страната заради убийството на разследващ журналист.

Досега Словакия беше твърд поддръжник на Украйна във войната ѝ срещу Русия, като ѝ осигуряваше оръжия, а границите ѝ бяха отворени за украински бежанци.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини