Руски удари в района на Хмелницката АЕЦ (за която България може да даде реактори)

Руските сили са атакували района край Хмелницката атомна електроцентрала, съобщи министерството на енергетиката в Киев. В атаката през нощта по северозападната Хмелницка област са нанесени поражения на административно-битовите и лабораторните сгради, обяви по-късно институцията.

Няма радиоактивна опасност. Нападението с щети в радиус от над 20 км от централата обаче засяга обект, чието основно предназначение бе да захранва Западна Украйна и за който България обмисля да предаде оборудването - включително реактори - за АЕЦ "Белене", отбелязва "Дневник".

Най-малко 20 души са ранени в резултат на атаките, а в комплекса на централата са паднали отломки от дронове. Прекъснато е електроподаването на малка част от жителите в близкия град Славута, на около 20 км разстояние. Нанесени са щети на близо 300 жилища, всичките 28 учебни заведения и полицейско управление според местната власт.

Местният клон на службата за аварийни ситуации в Хмелницкия район говори за 11 повредени многоетажни сгради в Славута и в Нетешин - града, в който се намира централата.

Часове след съобщението на министерството, според което без електроподаване са 1860 души в района, украинското издание NV говори за "хиляди хора без електричество". По данни от миналата година Славуша и Неготин са с население съответно 34 и 36 хил. души.

Те правят същото като миналата година

От град Славута, който руските сили сега атакуваха с дронове камикадзе, до атомната електроцентрала Хмелницки в Нетешин има около 17 километра по права линия. От Нетешин до Хмелницката атомна електроцентрала - един и половина до два километра. Четири поредни дни украинските власти съобщават за руски удари по Хмелницка област.

"Шахедите не достигнаха Хмелницката атомна електроцентрала. Но в Нетешин са счупени прозорци в някои къщи и има разрушения в нежилищни помещения", казва независимият експерт по ядрена енергия Олга Кошарная пред Униан.

Ударите по Нетешин и Славута показват намерението на Москва да повтори миналогодишната си стратегия за насочване към енергийните съоръжения на Украйна, които често държаха милиони украински домове без електричество и топлина по време на студения период, казва Кошарная.

"Това е продължение на миналогодишната кампания през есенно-зимния период. Не че целта беше самата Хмелницка АЕЦ, но мисля, че целта бяха трансформаторните подстанции, през които се доставя енергия от Хмелницката АЕЦ към енергийната система. Те правят същото като миналата година", обяснява експертът.

Хмелницката АЕЦ е най-младата атомна електроцентрала в Украйна. Има само два реактора ВВЕР-1000. Първият е построен през 1987 г., а вторият енергоблок е пуснат в експлоатация вече при независима Украйна - през 2004 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини