Искаме домакинството на финала за световната титла по шах

Ако няма спонсори държавата поема разходите от 6 мил.лв

 

България ще поиска домакинството на срещата за Световната титла по шахмат, която ще се проведе в началото на следващата година, стана ясно след срещата на Бойко Борисов с гросмайстор Веселин Топалов и неговия мениджър Силвио Данаилов, съобщиха от правителствената информационна служба.

Според министър -председателят държавата е длъжна да застане зад Топалов и да му предостави възможността да играе в роднината си.

Бойко Борисов прие да оглави като председател и Комитета по организирането на финала в София.

Той призова българския бизнес и банковите институции да се включат като спонсори за провеждането на голямото спортно събитие у нас.

Ако не се съберат на време средствата от спонсорство, държавата ще поеме разходите в размер на 6 млн. лева, обяви Борисов и уточни, че пари от спортните федерации няма как да бъдат извадени, тъй като бюджетът им отдавна е изчерпан и не може да се разчита на средства от тях.

От своя страна Веселин Топалов заяви, че за него е изключително важно мача да се проведе в България и да играе пред родна публика.

Мениджърът му Силвио Данаилов обясни, че крайния срок за подаване на заявките за домакинство до Световната федерация по шахмат (ФИДЕ) изтича на 30 септември.

Датата на финалната среща между българския гросмайстор Веселин Топалов и индиеца Вишванатан Ананд още не е определена, но се очаква да бъде в началото на следващата година. Желание да поемат домакинството до този момент са изразили Грозни, Дубай и Делхи.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини