17 °C

40-годишни спомени разказаха създателите на паметника „Лъвът“

Изображение 1 от 3

  Създателите на паметника „Лъвът“ в местността Иванов камък се събраха и заедно отидоха до там 40 години по-късно. Единственият който не успя да се включи в емоционалния поход беше Петър Генов. Димитър Кабаков, Светлозар Чавдаров, Тодор Стоименов и арх. Георги Савов се срещнаха със своя наставник в благородното дело Паун Ташев. Заедно с тях бяха някои от децата и съпругите им. Част от тях видяха за пръв път паметника в Буковския балкан и си пожелаха след още 10 години отново да имат сили и в същия състав да стигнат до там. Емоциите и спомените заляха порасналите момчета още на срещата на изходния пункт- площада в село Буково. Тодор извади стара тетрадка с червена подвързия, в която е водил записки и показа на бай Паун стихотворението за паметника, написано преди 40 години.

  Всичко започва с археологическия лагер, организиран от Историческия кръжок с ръководител Георги Чапаров. С будните младежи общува често местният краевед Иван Петров Найдев. Един ден той повежда Димитър и Георги и им показва скала, която се намира недалеч от лагера. Споделя с тях мечтата си на тази скала да бъде поставен паметен надпис в чест на 1300 години България. През учебната година Георги, който е ученик в художествената гимназия, заедно със свои съученици подготвя проект и го очертава в реални размери на амбалажна хартия. Първоначално идеята е била да бъдат повече хора, но в планината се качват петимата, едва 17-годишни, и бай Иван. Без бай Иван нямаше да има нищо, споделя Светлозар – от идеята до края заслугата е негова. Момчетата изграждат лагер на около 30 мин път от скалата, до реката. Още първата нощ изпитват „романтиката“ на това да спят в палатката под леещ се дъжд и да чуваш тътена на гръмотевици. Всеки ден оставят по един дневален, който трябва да се грижи за храната. „Бяхме взели всякакви рецепти за боб, картофи, ориз и брашно на огън“, спомнят си порасналите момчета. И все пак храната съвсем не е вкусна. Често бобът хрупа, а оризът е твърд. Оказва се, че палатката е на пътя на стадо крави, които им създават проблеми. Едно от задълженията на дневалния е и това – да отбива кравите.

  Не потръгват нещата и със скелето. Наоколо има материал, дават им една торба пирони, но се нуждаят и от здрава ръка, и от опитен човек. Тогава се появява бай Паун. По молба на Иван Петров той се присъединява към групата. Почти половината от времето им отива за изграждане на скелето и изрушкването на кожуха на скалата.

  За радост на момчетата „на свиждане“ идват родителите им. Някак неочаквано се появява дядото на Светлозар и решава да остане, за да помага с храната. По-късно разбират, че дядото е „командирован“ от майките. Но това става ясно по-късно, а в оня момент те са доволни, че най-после ядат нормална храна.

  След като скелето е готово, а скалата почистена от ронливия слой, започва и работата по издълбаване на лъва и надписа. Налагат амбалажната хартия, очертават местата за дълбане с блажна боя и всеки хваща длетото. Два месеца след началото всичко е готово. Под „помпона“ на опашката на лъва е вградена капсула с послание към хората, които ще честват 14 века България. Под паметника има оловна плочка с имената на създателите.

  Година по-късно, на 19 октомври, България чества 1300 години от създаването си. В този ден умира Иван Петров. Паметният орден за приноса му е връчен служебно, без церемонии на сина му.

  Днес мъжете разказват за това свое дело като за приключение. Синовете на Тодор и Светлозар казват, че биха се лишили от всички удобства без липсата на баня. Мога без интернет и телефон, да спя на палатка, да работя, но без баня ще ми е трудно признава Александър Чавдаров. А баща му се смее, че са ползвали реката за тази цел и съвсем не е било страшно.

  Точка на своята работа поставят със събарянето на скелето. Няколко месеца по-късно Димитър Кабаков се връща на мястото и открива лагера разрушен – всичко, което са пригодили е разбито на малки парченца. Години след това той не е сигурен дали и паметникът е запазен. Преди 6 години с радост открива публикация в Parvomai.NET за поход до "Лъва" . Оттогава поддържа връзка с бай Паун, а тази година успя да организира и тази среща – поход.

  40 години след създаването на паметника момчетата получиха паметно флагче и благодарствено писмо от кмета на община Първомай Николай Митков:

  "Община Първомай Ви благодари за създаването на паметника 1300 години България в скалите на Буковския балкан.

  Преди 40 години Вие оставихте следа в културата на България. С труда си не просто сътворихте величествен обект с художествено, историческо и политическо значение, той не е само плод на мечтите на човек с мащабно мислене, какъвто е бил инициаторът Иван Петров. В този паметник вие сте влели енергията на младежкото Ви дръзновение и ентусиазма на Паун Ташев. Паметникът отдавна не е само белег за принадлежност към България - най-старата държава в Европа, запазила името си. Той заживя свой нов живот и неочаквано за мнозина се превърна в притегателен център и дестинация за много пешеходни туристи...

  Вашият паметник с годините се превръща в ценен ресурс за местното население. С много малко усилия пътеката до него може да се превърне в любима дестинация, а ние обещаваме да я направим още по-известна.“

  Пътеката до паметника днес се поддържа най-вече благодарение на ентусиазма на Паун Ташев и с помощта на местните туристи.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Хороскоп за 11.04.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
  11 апр 2021
  Последни новини