17 °C

40-годишни спомени разказаха създателите на паметника „Лъвът“

Изображение 1 от 3

  Създателите на паметника „Лъвът“ в местността Иванов камък се събраха и заедно отидоха до там 40 години по-късно. Единственият който не успя да се включи в емоционалния поход беше Петър Генов. Димитър Кабаков, Светлозар Чавдаров, Тодор Стоименов и арх. Георги Савов се срещнаха със своя наставник в благородното дело Паун Ташев. Заедно с тях бяха някои от децата и съпругите им. Част от тях видяха за пръв път паметника в Буковския балкан и си пожелаха след още 10 години отново да имат сили и в същия състав да стигнат до там. Емоциите и спомените заляха порасналите момчета още на срещата на изходния пункт- площада в село Буково. Тодор извади стара тетрадка с червена подвързия, в която е водил записки и показа на бай Паун стихотворението за паметника, написано преди 40 години.

  Всичко започва с археологическия лагер, организиран от Историческия кръжок с ръководител Георги Чапаров. С будните младежи общува често местният краевед Иван Петров Найдев. Един ден той повежда Димитър и Георги и им показва скала, която се намира недалеч от лагера. Споделя с тях мечтата си на тази скала да бъде поставен паметен надпис в чест на 1300 години България. През учебната година Георги, който е ученик в художествената гимназия, заедно със свои съученици подготвя проект и го очертава в реални размери на амбалажна хартия. Първоначално идеята е била да бъдат повече хора, но в планината се качват петимата, едва 17-годишни, и бай Иван. Без бай Иван нямаше да има нищо, споделя Светлозар – от идеята до края заслугата е негова. Момчетата изграждат лагер на около 30 мин път от скалата, до реката. Още първата нощ изпитват „романтиката“ на това да спят в палатката под леещ се дъжд и да чуваш тътена на гръмотевици. Всеки ден оставят по един дневален, който трябва да се грижи за храната. „Бяхме взели всякакви рецепти за боб, картофи, ориз и брашно на огън“, спомнят си порасналите момчета. И все пак храната съвсем не е вкусна. Често бобът хрупа, а оризът е твърд. Оказва се, че палатката е на пътя на стадо крави, които им създават проблеми. Едно от задълженията на дневалния е и това – да отбива кравите.

  Не потръгват нещата и със скелето. Наоколо има материал, дават им една торба пирони, но се нуждаят и от здрава ръка, и от опитен човек. Тогава се появява бай Паун. По молба на Иван Петров той се присъединява към групата. Почти половината от времето им отива за изграждане на скелето и изрушкването на кожуха на скалата.

  За радост на момчетата „на свиждане“ идват родителите им. Някак неочаквано се появява дядото на Светлозар и решава да остане, за да помага с храната. По-късно разбират, че дядото е „командирован“ от майките. Но това става ясно по-късно, а в оня момент те са доволни, че най-после ядат нормална храна.

  След като скелето е готово, а скалата почистена от ронливия слой, започва и работата по издълбаване на лъва и надписа. Налагат амбалажната хартия, очертават местата за дълбане с блажна боя и всеки хваща длетото. Два месеца след началото всичко е готово. Под „помпона“ на опашката на лъва е вградена капсула с послание към хората, които ще честват 14 века България. Под паметника има оловна плочка с имената на създателите.

  Година по-късно, на 19 октомври, България чества 1300 години от създаването си. В този ден умира Иван Петров. Паметният орден за приноса му е връчен служебно, без церемонии на сина му.

  Днес мъжете разказват за това свое дело като за приключение. Синовете на Тодор и Светлозар казват, че биха се лишили от всички удобства без липсата на баня. Мога без интернет и телефон, да спя на палатка, да работя, но без баня ще ми е трудно признава Александър Чавдаров. А баща му се смее, че са ползвали реката за тази цел и съвсем не е било страшно.

  Точка на своята работа поставят със събарянето на скелето. Няколко месеца по-късно Димитър Кабаков се връща на мястото и открива лагера разрушен – всичко, което са пригодили е разбито на малки парченца. Години след това той не е сигурен дали и паметникът е запазен. Преди 6 години с радост открива публикация в Parvomai.NET за поход до "Лъва" . Оттогава поддържа връзка с бай Паун, а тази година успя да организира и тази среща – поход.

  40 години след създаването на паметника момчетата получиха паметно флагче и благодарствено писмо от кмета на община Първомай Николай Митков:

  "Община Първомай Ви благодари за създаването на паметника 1300 години България в скалите на Буковския балкан.

  Преди 40 години Вие оставихте следа в културата на България. С труда си не просто сътворихте величествен обект с художествено, историческо и политическо значение, той не е само плод на мечтите на човек с мащабно мислене, какъвто е бил инициаторът Иван Петров. В този паметник вие сте влели енергията на младежкото Ви дръзновение и ентусиазма на Паун Ташев. Паметникът отдавна не е само белег за принадлежност към България - най-старата държава в Европа, запазила името си. Той заживя свой нов живот и неочаквано за мнозина се превърна в притегателен център и дестинация за много пешеходни туристи...

  Вашият паметник с годините се превръща в ценен ресурс за местното население. С много малко усилия пътеката до него може да се превърне в любима дестинация, а ние обещаваме да я направим още по-известна.“

  Пътеката до паметника днес се поддържа най-вече благодарение на ентусиазма на Паун Ташев и с помощта на местните туристи.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Хороскоп за 11.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Пестете енергията си и не се захващайте с нови дела. Ще овладеете конфликт на работното място, породен от недоразумение или нечие желание за показност. Пазете силите си за моментите, в които е нужно да сте борбени и самокритични едновременно. Предстоят ви важни срещи, от представянето ви ще зависят следващите ви проекти.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се вълнувате повече от присъствието на човек, който не крие чувствата си към вас. Може би това означава нова любов или дълготрайно приятелство. Във всички случаи ще се насладите на близостта си. Доволство от постигнатото ще споходи и деловите представители на знака, предстоят им бързи реализации.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Жаждата ви за пътешествия ще ви постави в условия да избирате между две възможности. Затрудненията ви ще се от любознателен характер, по отношение на финансите си не се притеснявайте. Професионалните ви проекти и намерения ще ви срещнат с подходящите хора, с които да ги осъществите.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Предстоят ви задължения, които едва ли ще са ви по сърце. Приемете го като предизвикателство и мислете за това какво бихте правили в свободното си време. Среща със стар, но добър приятел ще разнообрази деня ви и ще ви накара да се почувствате много по-добре. Не бъдете прекалено мнителни към близките си.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Дори да са възможни несполучливи професионални контакти днес, не се отказвайте. Това само ще ви покаже, силата ви е в самостоятелните изяви. В интимните си отношения с партньора се доверете на взаимността и зачитане на другия. Днес това ще е особено наложително. Здравето ви изисква повече внимание, като не пренебрегвате съветите на специалистите.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  За да се избавите от неудовлетворението, което изпитвате напоследък, се захванете сериозно с работата си. Периодът е подходящ за сключване на сделки със значителни материални придобивки за вас. Бъдете по-смели, отстоявайте интересите си и ще се справите. Ставащото е знак за идващи успехи и завоевания на нови позиции.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Израстването в кариерата и бизнеса изискват да сте поне на нивото на конкуренцията. В тази връзка днес ще заложите на обучението и повишаване на квалификацията си, и бъдете сигурни, че времето ви няма да е загубено. Предпазвайки се от изкушения, ще вървите напред. Приятелска среща.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Променете отношението си към случващото се и живейте с положителна нагласа, за да получите удовлетворение от работата си. Поставяйте си непосредствени задачи и проявете постоянство в преследването на дългосрочните си планове. Резултати от интервю за работа ще ви направят фаворити, бъдете готови.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес много зависи от способността ви да се приспособявате. Не прекалявайте с ласкателствата и бъдете по-сдържани в отношенията си с непознати. Прекомерната ви чувствителност може да ви изиграе лоша шега. Не взимайте на сериозно всяка хрумнала ви мрачна мисъл.
  11 юли 2020
  Последни новини