23 °C

40-годишни спомени разказаха създателите на паметника „Лъвът“

Изображение 1 от 3

  Създателите на паметника „Лъвът“ в местността Иванов камък се събраха и заедно отидоха до там 40 години по-късно. Единственият който не успя да се включи в емоционалния поход беше Петър Генов. Димитър Кабаков, Светлозар Чавдаров, Тодор Стоименов и арх. Георги Савов се срещнаха със своя наставник в благородното дело Паун Ташев. Заедно с тях бяха някои от децата и съпругите им. Част от тях видяха за пръв път паметника в Буковския балкан и си пожелаха след още 10 години отново да имат сили и в същия състав да стигнат до там. Емоциите и спомените заляха порасналите момчета още на срещата на изходния пункт- площада в село Буково. Тодор извади стара тетрадка с червена подвързия, в която е водил записки и показа на бай Паун стихотворението за паметника, написано преди 40 години.

  Всичко започва с археологическия лагер, организиран от Историческия кръжок с ръководител Георги Чапаров. С будните младежи общува често местният краевед Иван Петров Найдев. Един ден той повежда Димитър и Георги и им показва скала, която се намира недалеч от лагера. Споделя с тях мечтата си на тази скала да бъде поставен паметен надпис в чест на 1300 години България. През учебната година Георги, който е ученик в художествената гимназия, заедно със свои съученици подготвя проект и го очертава в реални размери на амбалажна хартия. Първоначално идеята е била да бъдат повече хора, но в планината се качват петимата, едва 17-годишни, и бай Иван. Без бай Иван нямаше да има нищо, споделя Светлозар – от идеята до края заслугата е негова. Момчетата изграждат лагер на около 30 мин път от скалата, до реката. Още първата нощ изпитват „романтиката“ на това да спят в палатката под леещ се дъжд и да чуваш тътена на гръмотевици. Всеки ден оставят по един дневален, който трябва да се грижи за храната. „Бяхме взели всякакви рецепти за боб, картофи, ориз и брашно на огън“, спомнят си порасналите момчета. И все пак храната съвсем не е вкусна. Често бобът хрупа, а оризът е твърд. Оказва се, че палатката е на пътя на стадо крави, които им създават проблеми. Едно от задълженията на дневалния е и това – да отбива кравите.

  Не потръгват нещата и със скелето. Наоколо има материал, дават им една торба пирони, но се нуждаят и от здрава ръка, и от опитен човек. Тогава се появява бай Паун. По молба на Иван Петров той се присъединява към групата. Почти половината от времето им отива за изграждане на скелето и изрушкването на кожуха на скалата.

  За радост на момчетата „на свиждане“ идват родителите им. Някак неочаквано се появява дядото на Светлозар и решава да остане, за да помага с храната. По-късно разбират, че дядото е „командирован“ от майките. Но това става ясно по-късно, а в оня момент те са доволни, че най-после ядат нормална храна.

  След като скелето е готово, а скалата почистена от ронливия слой, започва и работата по издълбаване на лъва и надписа. Налагат амбалажната хартия, очертават местата за дълбане с блажна боя и всеки хваща длетото. Два месеца след началото всичко е готово. Под „помпона“ на опашката на лъва е вградена капсула с послание към хората, които ще честват 14 века България. Под паметника има оловна плочка с имената на създателите.

  Година по-късно, на 19 октомври, България чества 1300 години от създаването си. В този ден умира Иван Петров. Паметният орден за приноса му е връчен служебно, без церемонии на сина му.

  Днес мъжете разказват за това свое дело като за приключение. Синовете на Тодор и Светлозар казват, че биха се лишили от всички удобства без липсата на баня. Мога без интернет и телефон, да спя на палатка, да работя, но без баня ще ми е трудно признава Александър Чавдаров. А баща му се смее, че са ползвали реката за тази цел и съвсем не е било страшно.

  Точка на своята работа поставят със събарянето на скелето. Няколко месеца по-късно Димитър Кабаков се връща на мястото и открива лагера разрушен – всичко, което са пригодили е разбито на малки парченца. Години след това той не е сигурен дали и паметникът е запазен. Преди 6 години с радост открива публикация в Parvomai.NET за поход до "Лъва" . Оттогава поддържа връзка с бай Паун, а тази година успя да организира и тази среща – поход.

  40 години след създаването на паметника момчетата получиха паметно флагче и благодарствено писмо от кмета на община Първомай Николай Митков:

  "Община Първомай Ви благодари за създаването на паметника 1300 години България в скалите на Буковския балкан.

  Преди 40 години Вие оставихте следа в културата на България. С труда си не просто сътворихте величествен обект с художествено, историческо и политическо значение, той не е само плод на мечтите на човек с мащабно мислене, какъвто е бил инициаторът Иван Петров. В този паметник вие сте влели енергията на младежкото Ви дръзновение и ентусиазма на Паун Ташев. Паметникът отдавна не е само белег за принадлежност към България - най-старата държава в Европа, запазила името си. Той заживя свой нов живот и неочаквано за мнозина се превърна в притегателен център и дестинация за много пешеходни туристи...

  Вашият паметник с годините се превръща в ценен ресурс за местното население. С много малко усилия пътеката до него може да се превърне в любима дестинация, а ние обещаваме да я направим още по-известна.“

  Пътеката до паметника днес се поддържа най-вече благодарение на ентусиазма на Паун Ташев и с помощта на местните туристи.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Хороскоп за 29.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
  29 сеп 2020
  Последни новини