Днес се навършват 210 години от рождението на Ангел войвода

Изображение 1 от 2

        Ангел Стоянов Кариотов, известен като Ангел войвода, е роден в днешното село Драгойново на 21 септември 1812 година. Семейството му било многолюдно и бедно, а малкия Ангел станал овчарче съвсем рано. Много са версиите защо е станал хайдутин. Една от тях гласи, че османците редовно му крадели овцете и си правели курбан с тях пред него. Момчето нищо не можело да направи, но събирало омраза в себе си. Друга история разказва, че те убили баща му и отвлекли годеницата му. Третата известна е, че е изнасилили сестра му, а за отмъщение той убил насилниците и изложил телата им на селския  мегдан, като поръчва на попа да напише, че „това очаква всеки, който посегне на българска жена”. Не е сигурно какво го е накарало да вземе това решение, но със сигурност то преобърнало живота му.

        Сформирал дружина от  около 60 добре въоръжени мъже, които са неоткриваеми за турските потери,  но когато решават да нападнат, ударът им е неудържим. Бързо взима страха на турците и зверствата спират.

        Ангел войвода е основен дарител и инициатор за изграждането на единствения български манастир, построен през османско владичество – основания през 1865 година Араповски манастир „ Св. Неделя“.

        Ангел войвода умира през 1864 г. Той остава в историята като Закрилника на Родопите и името му се помни в нашия край. В негова чест е издигнат паметник в центъра на Първомай.

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини