В Брягово откриха паметник на Освобождението

Изображение 1 от 2

    На 20 август, когато България честваше 145 години от епичната битка за Шипченския проход, в село Брягово беше открита възпоменателна плоча, напомняща на местните за датата на освобождението на селото от османско владичество – 6 януари 1878 г. и за хората, които са го постигнали.

    Кметът на общината Николай Митков благодари на инициативния комитет, начело с о.з. Димо Николов, кметството и читалището в Брягово за реализирането на тази идея.

    Кметът на селото Мария Стоянова разказа, че поставянето на паметния знак е нейна кауза от времето между избирането ѝ за кмет и полагането на клетвата – това е първата обществена инициатива, с която я запознава, както тя го нарича, чичо Димо - Полковника.

    На гърба на положения камък пише, че той е там „…Благодарение на Бога, община Първомай, кметство Брягово и Инициативен комитет“.

    Подполковник Димо Николов направи кратък отчет за доброволно събраните 1890 лв., от които 1822 са поставянето на възпоменателния паметник и информационно табло и 58 лв. за сувенири, които бяха раздадени на присъстващите.

    След това той разказа как е осъществил идеята си – как е прочел всички материали за Руско-турската война, предоставени му от библиотека „Иван Вазов“. Как заспива над книга със спомени на участници във войната и сутринта се събужда над нея, отгърната на страницата с разказа на един от доброволците във войната – Карпов, стъпил в Брягово като адютант на Скобелев – баща. Така Николов научава за истински боеве и военни действия на площада на село Караалан и решава, че там трябва да има паметник.

    Димо Николов разказа подробно историята на Освобождениято на Караалан, днешно Брягово.

    С откриването на паметника беше отслужен молебен за загиналите, а след това в църквата „Св. Атанасий“ беше раздаден курбан.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини