След дългогодишна сага сградата на Нервното отделение вече е социален дом

След сага продължила повече от 16 години, най-после в Първомай  в сградата на бившето Нервно отделение беше открит и осветен „Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция“.

Лентата прерязаха кметът Николай Митков и председателят на Общинския съвет Христо Вълчев. На церемонията присъстваха заместник-кметовете Радослава Ставрева и Хамди Мустафа, секретарят Ана Николова, Антония Мазнева – директор на Дирекия ОСУТПП, Д-р Румяна Бойлова – управител на МБАЛ- Първомай, Таня Налбантова – директор на Дирекция ,,Социално подпомагане” с част от екипа си и новият управител на центъра Росица Качарова.

Водосвет за успешното начинание извърши отец Станимир.

След началото на промените в края на 90-те години Нервно отделение на МБАЛ – Първомай напуска  самостоятелната сграда в двора на болницата. През 2006 година, при посещението си тогавашният социален министър Емилия Масларова предлага сградата да бъде използвана за социални услуги. По проект „Красива България“ се отпускат 500 000 лв., с които се ремонтира покривът и се санират стените. Следват 7 години, в които направеното започва да се руши, защото сградата остава неизползваема.

През 2013 година със съдействието на Петър Мутафчиев и Доря Янкова, правителството на Орешарски отпуска още 600 000 лв. Тогава се прави газовата инсталация и отвътре помещенията се измазват и стават пригодни за използване. Въпреки това следват още 6 години, в които се търси приложение на сградата.

Нещата се случват при служебният министър Лазар Лазаров. Експресно се задейства проект и на общината се делегира услугата дом за възрастни хора с деменция.

Документите са придвижени по най-бързия начин от Антония Маязнева и ресорния заместник-кмет Радослава Ставрева. А домът е обазаведен за по-малко от месец. Още в началото на следващата 20223 година той ще може да посрещне и първите домуващи. Проведени са и конкурси и подбор за управител и друг персонал.

Приветствие към управителя и присъстващите на освещаването  отправи  кметът Николай Митков, който подчерта, че новите здравно-социални услуги доказват за пореден път специалното отношение на общината към хората с увреждания и обогатяват допълнително социалната програма на общината. Той благодари на екипа Мазнева-Ставрева за експедитивната работа и отличната организация и за справянето с критично  кратките срокове.

Община Първомай работи активно за подобряване качеството на живот на предоставяните социални услуги за гражданите на общината като с приоритет са услугите за хора с увреждания. Функционирането на център от такъв тип на територията на общината е необходима подкрепа за целевата група и техните семейства. За потребителите е възможност за подобряване качеството им на живот в среда, близка до домашната, а за близките – начин да се чувстват сигурни в грижите за роднините си.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини