16 °C

Гимназисти изучаваха модерни методи за мислене

Изображение 1 от 3

  23 ученици от СУ „Проф.д-р Асен Златаров“ приключиха курса „Модерни методи за мислене“. Целта на провеждането му е да запознае млади хора със знания, които не влизат в учебното съдържание и да формират у тях умения и нагласи за работа в екип, поведение на толерантност, стигане до консенсус, дискутиране, презентиране, взимане на творчески решение, критично мислене.

  Лили Караславова, Симона Йорданова, Ивета Янева, Наталия Ушева и Ивелина Петков споделиха своите впечатления от знанията и преподаването по време на курс. Момичетата бяха категорични, че е било не просто полезно, но и много интересно, а освен усвоените методи на мислене са научили и важни неща за поведението и работа в екип.

  По време на заниманията те са осъзнали, че част от методите вече ползват в ежедневието, като например инструмента „Плюс-Минус-Интересно“ когато трябва да вземат решение за нещо.

  Освен 10 инструмента за мислене, гимназистите са усвоили и и ефективния подход за бизнес управление „Шест мислещи шапки”. Част от обучението им е включвало техники за общуване, за стигане до консенсус, за вземане на решение след дискусия, за умело презентиране.

  Едно от най-важните неща, които научихме, споделиха момичетата, е работата в екип. Във всяка от задачите попадахме в група от 3-4 човека и те всеки път бяха различни. Хубаво беше, че всеки път започвахме като оценявахме настроението с което сме дошли и винаги завършвахме в добро настроение. Сега сме подготвени да решаваме проблеми и конфликти. Имаме подарена пощенска кутия, в която да се събират казуси от родители, ученици и учители. Създадохме „Мозъчен тръст“, в който членуваме всички, завършили курса, г-н Здравчев обеща да ни определи стая, която да ползваме. Избрахме и Управителен съвет, който ще се събира на определен период от време и ще координира търсенето на решение на реалните ситуации.

  По време на заниманията правеше впечатление добре изразената обща култура у учениците, казва един от лекторите Лили Русковска и добавя: бързата мисъл, отлична дисциплина, явно проявен интерес към съдържанието на курса, желание за усвояване на нови знания, умения и нагласи. По време на заниманията учениците усвоиха модел за това как се работи радостно и мотивирано в една позитивна работна среда, за която всеки е допринесъл, а също така и как една работна група прераства в екип. Показваха ясно изразена мотивация за зачитане на установения ред.

  Тя изрази и благодарност към ръководството на СУ „Златаров“ за отличната организация и условия за провеждане на курса. 

  Теодора Кирякова

   

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Пи
   питанка
   1 0
   18:41, 13 ное 2019
   Освен с главата си и "сивите клетчици" в нея има ли друга част на тялото с която може човек да МИСЛИ? И какви са методите да мислиш освен да размърдаш повечко акъла си?
  • 2
   Ba
   Banshee
   2 0
   09:00, 16 ное 2019
   Няма лошо,но първо да научат старите начини.Защото обикновено младите не мислят ,а и не само те като гледам,за какви м@лаумници гласува болшинството от народа да управляват държавата ,но както е да е. Балкански синдром....това е ,когато действието изпреварва мисълта,а ние живеем на балканите.Така,че дечицата да се радват на детството си и да не си занимават главиците с тези неща ...про.стотията винаги ще надделява .Да свикват от сега

  Хороскоп за 01.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  В момента не виждате по-далече от носа си. Събудете се, огледайте се, животът не е само в ежедневните душевадни проблеми. За тези от вас, които работят над себе си, с други думи учат нещо, звездите вещаят пълен успех.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес работата ще ви донесе удовлетворение, дори не е изключено да получите похвала от вашите работодатели. Определено имате нужда от повече контакти, не се ограничавайте единствено с добре познатия ви кръг от хора. Потърсете път към семейната хармония.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате силното желание днес да се заловите здраво за работа, за да реализирате ново начинание. Това ще ви отнеме доста усърдност и енергия, но пък резултата си заслужава. Не се спирайте пред никакви трудности и ще успеете.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Времето ви ще минава в работа и делови разговори, с които ще договаряте бъдещите си проекти. Ако не се разсейвате ще си спестите главоболия. Всичко може да мине и по-леко, от вас зависи, като пестите разумно силите си. Други от вас ще се занимават с неща, които ги карат да се чувстват спокойни и удовлетворени.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Известно напрежение в отношенията ви с околните ще намали активността ви на работното място. Не, че отдавате голямо значение на това, но ще бъдете възпрени по други причини. Помислете дали не допускате грешка в подхода си към служебен проблем, защото тя може да ви струва повече.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес ще ви се налага да се занимавате с много и различни дела и да сте в непрекъснато движение. В това обаче е стихията ви, затова се справяте блестящо със задълженията си. Колега ще бъде очарован от ваша постъпка, с която значително го улеснявате в работата му. Подходете с разбиране към вълненията на свой близък, дори да не сте съгласни с намеренията, които има.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Част от представителите на знака ще прекарат този ден сред приятелско обкръжение, което ще ви даде възможност да се разтоварите от грижите си напоследък. Разработвате идея, в която има бъдеще, но избързвате твърде много и това рискува да я осуети. Отношенията ви с постоянни партньор се стабилизират, скоро ще се радвате на хармонична връзка.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не пропускате да изтъкнете заслугите си за развитието на обща задача, но днес са възможни недоразумения. Замисляте ходове, които е добре да огледате от всичките им страни, има риск да бъдете отстранени или да ви атакуват от към слабото ви място. Включете се в подготовката на предстоящо мероприятие, в семейството или в службата.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Добре е да оцените подкрепата, която ви се дава, бъдете благодарни на хората и им покажете това. Но не участвайте в собствените им битки, щом това е извън вашите интереси. Стресът може да бъде овладян, ако отделяте повече време за лични занимания, в това число да слушате музика и се наслаждавате на красиви неща.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Успешен ден за индивидуални изпълнения. Самостоятелната ви дейност ще даде резултати, както в творческата работа, така и в бизнеса. Не се претоварвайте. Щадете сърцето си, а също и крайниците. Много любов витае около вас и с романтичната си наг-ласа ще създадете настроение и радост в околните. Не забравяйте приятелите си.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Заслугата ви за решаването на общ проблем и ще ви донесе популярност. Умората и грижите ще ви накарат да потърсите по-приятни занимания, с които да разнообразите деня си. Приятелска покана или друга интересна среща ще внесе настроение и подтикне към сближаване с цел печалба.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Обърнете внимание на нещата, които имат пряко отношение към вас. Едни от тях са работата, партньорите, любимите ви хора и времето. Добрите отношения в семейството ще ви позволят заедно да планирате идващите дни. Опитайте се да внесете спокойствие там, където то липсва, като се погрижите и за собствените си удоволствия.
  01 окт 2020
  Последни новини