3 °C

Гимназисти изучаваха модерни методи за мислене

Изображение 1 от 3

  23 ученици от СУ „Проф.д-р Асен Златаров“ приключиха курса „Модерни методи за мислене“. Целта на провеждането му е да запознае млади хора със знания, които не влизат в учебното съдържание и да формират у тях умения и нагласи за работа в екип, поведение на толерантност, стигане до консенсус, дискутиране, презентиране, взимане на творчески решение, критично мислене.

  Лили Караславова, Симона Йорданова, Ивета Янева, Наталия Ушева и Ивелина Петков споделиха своите впечатления от знанията и преподаването по време на курс. Момичетата бяха категорични, че е било не просто полезно, но и много интересно, а освен усвоените методи на мислене са научили и важни неща за поведението и работа в екип.

  По време на заниманията те са осъзнали, че част от методите вече ползват в ежедневието, като например инструмента „Плюс-Минус-Интересно“ когато трябва да вземат решение за нещо.

  Освен 10 инструмента за мислене, гимназистите са усвоили и и ефективния подход за бизнес управление „Шест мислещи шапки”. Част от обучението им е включвало техники за общуване, за стигане до консенсус, за вземане на решение след дискусия, за умело презентиране.

  Едно от най-важните неща, които научихме, споделиха момичетата, е работата в екип. Във всяка от задачите попадахме в група от 3-4 човека и те всеки път бяха различни. Хубаво беше, че всеки път започвахме като оценявахме настроението с което сме дошли и винаги завършвахме в добро настроение. Сега сме подготвени да решаваме проблеми и конфликти. Имаме подарена пощенска кутия, в която да се събират казуси от родители, ученици и учители. Създадохме „Мозъчен тръст“, в който членуваме всички, завършили курса, г-н Здравчев обеща да ни определи стая, която да ползваме. Избрахме и Управителен съвет, който ще се събира на определен период от време и ще координира търсенето на решение на реалните ситуации.

  По време на заниманията правеше впечатление добре изразената обща култура у учениците, казва един от лекторите Лили Русковска и добавя: бързата мисъл, отлична дисциплина, явно проявен интерес към съдържанието на курса, желание за усвояване на нови знания, умения и нагласи. По време на заниманията учениците усвоиха модел за това как се работи радостно и мотивирано в една позитивна работна среда, за която всеки е допринесъл, а също така и как една работна група прераства в екип. Показваха ясно изразена мотивация за зачитане на установения ред.

  Тя изрази и благодарност към ръководството на СУ „Златаров“ за отличната организация и условия за провеждане на курса. 

  Теодора Кирякова

   

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Пи
   питанка
   1 0
   18:41, 13 ное 2019
   Освен с главата си и "сивите клетчици" в нея има ли друга част на тялото с която може човек да МИСЛИ? И какви са методите да мислиш освен да размърдаш повечко акъла си?
  • 2
   Ba
   Banshee
   2 0
   09:00, 16 ное 2019
   Няма лошо,но първо да научат старите начини.Защото обикновено младите не мислят ,а и не само те като гледам,за какви м@лаумници гласува болшинството от народа да управляват държавата ,но както е да е. Балкански синдром....това е ,когато действието изпреварва мисълта,а ние живеем на балканите.Така,че дечицата да се радват на детството си и да не си занимават главиците с тези неща ...про.стотията винаги ще надделява .Да свикват от сега

  Хороскоп за 11.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Работете, за да сбъднете желанията си. Днес имате шанс да постигнете повече от нещата, които искате да имате за себе си и за близките си. Задоволени нужди и любовни вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, касаещи бъдещето ви ще се придвижат и уверени ще продължите да напред.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  От вглеждането ви прекалено много в несъщественото може да станете по-нервни и непълноценни. Възползвайте се съвета и ще ви стане по-леко, а и ще бъде така, както вие го искате. В хода на работата ще възникнат и нови желания, бъдете търпеливи. У дома ще се чувствате спокойни и уверени.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Стараете се да изпипвате всичко, с което се занимавате и днес ще имате значителен успех в това направление. Не изоставяте намеренията си и от това можете само да спечелите. Не пренебрегвайте мнението на сърдечния си партньор, нещо повече, вслушвайте се в съветите му. Ще останете доволни.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С добра организация ще спазите сроковете и договореностите днес. Търсете разбирателство в общуванията си, те ви зареждат с добра енергия. В противен случай са възможни недоразумения, които не са желателни. Вести от чужбина ще накарат някои от вас да предприемат по-скорошни действия в посока предстоящо пътуване или посрещане на гости.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Динамично ще премине деня за много от вас. Решаване на финансови въпроси и свързаните с това срещи. Няма да липсват и притеснения, които ще влияят на активността ви, търсейки по-бързо изход от създалата се ситуация. Общото при всички ви е, че ще се мобилизирате и без да се щадите, ще работите за целите си.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Гъвкавият ви подход ви осигурява значително предимство пред конкурентите ви. Виждате перспективите в нетрадиционни решения и не се колебаете да ги осъществите. Взаимоотношенията ви с партньорите на работното място постепенно навлизат в желаното русло и това прави работата ви много по-ефективна. Полагате основите на бъдещ успех.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес с размах ще осъществявате идеите си. Околните ще са очаровани от вас и ще се отзоват с интерес на предложенията ви. Няма да срещнете трудност при деловите срещи. С основание очаквате повишение на материалното си състояние. В личен план сте прекалено настоятелни.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете енергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Напук на зложелателите ще излезете победител при битката си с пречките по пътя ви. Някоя и друга клюка по ваш адрес ще ви развесели. Толерантността, която проявявате днес, е за завиждане. Душевната ви хармония е ненакърнима.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  За да имате успехи си поставяйте краткосрочни цели и ги следвайте. Погълнати сте от възможността за бърза реализация на печеливш проект и не мислите за развлечения. Социални проблеми ще подтикнат някои от вас към крайни изказвания, с което ще привлекат вниманието на други хора.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес ви попада възможност, която не е за изпускане, затова едва ли ще е чудно че правите всичко възможно, за да се възползвате максимално от нея. Бъдете склонни към отстъпки в личен план, в противен случай рискувате да обтегнете отношенията си с човек, на когото държите. Емоциите властват над вас пред целия ден, затова се опитайте вечерта да се отпуснете вечерта.
  11 дек 2019
  Последни новини