15 °C

Гимназисти изучаваха модерни методи за мислене

Изображение 1 от 3

  23 ученици от СУ „Проф.д-р Асен Златаров“ приключиха курса „Модерни методи за мислене“. Целта на провеждането му е да запознае млади хора със знания, които не влизат в учебното съдържание и да формират у тях умения и нагласи за работа в екип, поведение на толерантност, стигане до консенсус, дискутиране, презентиране, взимане на творчески решение, критично мислене.

  Лили Караславова, Симона Йорданова, Ивета Янева, Наталия Ушева и Ивелина Петков споделиха своите впечатления от знанията и преподаването по време на курс. Момичетата бяха категорични, че е било не просто полезно, но и много интересно, а освен усвоените методи на мислене са научили и важни неща за поведението и работа в екип.

  По време на заниманията те са осъзнали, че част от методите вече ползват в ежедневието, като например инструмента „Плюс-Минус-Интересно“ когато трябва да вземат решение за нещо.

  Освен 10 инструмента за мислене, гимназистите са усвоили и и ефективния подход за бизнес управление „Шест мислещи шапки”. Част от обучението им е включвало техники за общуване, за стигане до консенсус, за вземане на решение след дискусия, за умело презентиране.

  Едно от най-важните неща, които научихме, споделиха момичетата, е работата в екип. Във всяка от задачите попадахме в група от 3-4 човека и те всеки път бяха различни. Хубаво беше, че всеки път започвахме като оценявахме настроението с което сме дошли и винаги завършвахме в добро настроение. Сега сме подготвени да решаваме проблеми и конфликти. Имаме подарена пощенска кутия, в която да се събират казуси от родители, ученици и учители. Създадохме „Мозъчен тръст“, в който членуваме всички, завършили курса, г-н Здравчев обеща да ни определи стая, която да ползваме. Избрахме и Управителен съвет, който ще се събира на определен период от време и ще координира търсенето на решение на реалните ситуации.

  По време на заниманията правеше впечатление добре изразената обща култура у учениците, казва един от лекторите Лили Русковска и добавя: бързата мисъл, отлична дисциплина, явно проявен интерес към съдържанието на курса, желание за усвояване на нови знания, умения и нагласи. По време на заниманията учениците усвоиха модел за това как се работи радостно и мотивирано в една позитивна работна среда, за която всеки е допринесъл, а също така и как една работна група прераства в екип. Показваха ясно изразена мотивация за зачитане на установения ред.

  Тя изрази и благодарност към ръководството на СУ „Златаров“ за отличната организация и условия за провеждане на курса. 

  Теодора Кирякова

   

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Пи
   питанка
   1 0
   18:41, 13 ное 2019
   Освен с главата си и "сивите клетчици" в нея има ли друга част на тялото с която може човек да МИСЛИ? И какви са методите да мислиш освен да размърдаш повечко акъла си?
  • 2
   Ba
   Banshee
   2 0
   09:00, 16 ное 2019
   Няма лошо,но първо да научат старите начини.Защото обикновено младите не мислят ,а и не само те като гледам,за какви м@лаумници гласува болшинството от народа да управляват държавата ,но както е да е. Балкански синдром....това е ,когато действието изпреварва мисълта,а ние живеем на балканите.Така,че дечицата да се радват на детството си и да не си занимават главиците с тези неща ...про.стотията винаги ще надделява .Да свикват от сега

  Хороскоп за 07.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не се разпилявайте в странични занимания, само ще отнемат от времето ви и ще разпилеят енергията, без да свършите своите задачи. Бъдете отговорни към себе си и бизнеса си, имате ангажименти, които не търпят отлагане. Здравето ви също не търпи пренебрегване, възможни са изненади, които могат да ви изведат от кондиция и да ви навредят.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е някои от вас да се отдадат на делови ангажименти, имате възможност да свършите наистина добра работа. Не се отказвайте и от предложение за приятно прекарване на втората част от деня. Очаква ви интересно откритие в личен план. Отворете се повече към възможностите, които ви се предлагат.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви днес ще ви носи повече удоволствие, отколкото сте очаквали. Това е така, защото най-после виждате реалните резултати от упоритата си работа напоследък. Приятна среща с човек от вашата професионална сфера ще разнообрази деня ви. Подходете по-дипломатично към личен въпрос, който вълнува и ваш близък и се постарайте заедно да се справите.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще срещнете недоброжелателни към вас хора, затова бъдете предпазливи и не отстъпвайте от собствените си интереси. Не се главозамайвайте и мислете трезво върху плановете си. Също така не си поставяйте неизпълними задачи. Близките ви подкрепят и това ви дава допълнителни сили.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Имате чудесната възможност да осъществите намеренията си. Ще се радвате на късмет във всяко едно отношение. Ще успеете да се възползвате от ситуацията на работното място и то по начин, който да ви гарантира добри позиции и за в бъдеще. В личен план ви предстоят промени, към които се стремите от доста време насам.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се почувствате много добре ако опитате да не налагате на всяка цена мнението си, особено що се отнася до въпроси от служебен характер. Успеете ли да видите позитивното в предложенията на хората около вас ще спечелите много не само в материален план. Отношението към вас също ще се подобри и може би това е по-важното в случая, тъй като ще се създадат условия за бъдеща ползотворна работа.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Твърдо решени сте да промените нещата, които ви пречат да живеете пълноценно и спокойно. На първо време ще се заемете със себе си, давайки отговор на това, какво и от кого го искате. Има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите, а защо не и от отрицателни мисли.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят ви предлага много изкушения и мнозина от вас едва ли ще устоят, пък и не е нужно. Интимните ви похождения ще се увенчават с успех, а опитите ви да укрепите финансовото си състояние също няма да са напразни. Все пак въздържайте се от прекалено смели покупки.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днешният ден ще е успешен за вас, тъй като подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Свойството ви да действате постъпателно и да не избързвате ще ви бъде от особена полза на този етап. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Възможно е да се замислите по-сериозно върху предложение, което получавате днес.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Още един напрегнат и наситен с предизвикателства ден. Бъдете достатъчно концентрирани и максимално прецизни в работата си, за да си спестите от неприятности времето. Ако може да си го позволите е препоръчително да сведете излизанията си от вкъщи до минимум, като потърсите защитата на домашния уют. Това ще ви предпази и от излишно харчене.
  07 апр 2020
  Последни новини