5 °C

Гимназисти изучаваха модерни методи за мислене

Изображение 1 от 3

  23 ученици от СУ „Проф.д-р Асен Златаров“ приключиха курса „Модерни методи за мислене“. Целта на провеждането му е да запознае млади хора със знания, които не влизат в учебното съдържание и да формират у тях умения и нагласи за работа в екип, поведение на толерантност, стигане до консенсус, дискутиране, презентиране, взимане на творчески решение, критично мислене.

  Лили Караславова, Симона Йорданова, Ивета Янева, Наталия Ушева и Ивелина Петков споделиха своите впечатления от знанията и преподаването по време на курс. Момичетата бяха категорични, че е било не просто полезно, но и много интересно, а освен усвоените методи на мислене са научили и важни неща за поведението и работа в екип.

  По време на заниманията те са осъзнали, че част от методите вече ползват в ежедневието, като например инструмента „Плюс-Минус-Интересно“ когато трябва да вземат решение за нещо.

  Освен 10 инструмента за мислене, гимназистите са усвоили и и ефективния подход за бизнес управление „Шест мислещи шапки”. Част от обучението им е включвало техники за общуване, за стигане до консенсус, за вземане на решение след дискусия, за умело презентиране.

  Едно от най-важните неща, които научихме, споделиха момичетата, е работата в екип. Във всяка от задачите попадахме в група от 3-4 човека и те всеки път бяха различни. Хубаво беше, че всеки път започвахме като оценявахме настроението с което сме дошли и винаги завършвахме в добро настроение. Сега сме подготвени да решаваме проблеми и конфликти. Имаме подарена пощенска кутия, в която да се събират казуси от родители, ученици и учители. Създадохме „Мозъчен тръст“, в който членуваме всички, завършили курса, г-н Здравчев обеща да ни определи стая, която да ползваме. Избрахме и Управителен съвет, който ще се събира на определен период от време и ще координира търсенето на решение на реалните ситуации.

  По време на заниманията правеше впечатление добре изразената обща култура у учениците, казва един от лекторите Лили Русковска и добавя: бързата мисъл, отлична дисциплина, явно проявен интерес към съдържанието на курса, желание за усвояване на нови знания, умения и нагласи. По време на заниманията учениците усвоиха модел за това как се работи радостно и мотивирано в една позитивна работна среда, за която всеки е допринесъл, а също така и как една работна група прераства в екип. Показваха ясно изразена мотивация за зачитане на установения ред.

  Тя изрази и благодарност към ръководството на СУ „Златаров“ за отличната организация и условия за провеждане на курса. 

  Теодора Кирякова

   

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Пи
   питанка
   1 0
   18:41, 13 ное 2019
   Освен с главата си и "сивите клетчици" в нея има ли друга част на тялото с която може човек да МИСЛИ? И какви са методите да мислиш освен да размърдаш повечко акъла си?
  • 2
   Ba
   Banshee
   2 0
   09:00, 16 ное 2019
   Няма лошо,но първо да научат старите начини.Защото обикновено младите не мислят ,а и не само те като гледам,за какви м@лаумници гласува болшинството от народа да управляват държавата ,но както е да е. Балкански синдром....това е ,когато действието изпреварва мисълта,а ние живеем на балканите.Така,че дечицата да се радват на детството си и да не си занимават главиците с тези неща ...про.стотията винаги ще надделява .Да свикват от сега

  Хороскоп за 26.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Осигурявате си подкрепа за повечето си начинания през този ден, което ви стимулира да не се отказвате от нито едно от тях. Възможно е да срещнете трудности, но ако навреме ги споделите с околните, те ще намерят начин да ви съдействат. Бъдете по-деликатни в изказванията си относно въпрос, който особено вълнува ваш близък. Рискувате да го засегнете.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Едва ли ще позволите на някой около вас да ви притеснява освен, ако не се касае за нещо наистина важно. Имайте повече доверие на свой близък, което е решил да се заеме с нещо, което околните не одобряват. Радвате се на разбирателство в личен план. Отношенията ви с любимия човек напълно ви удовлетворяват.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Без да жалите силите си, ще се отдадете на поредното предизвикателство. Убедени сте в ползата от труда си и това ви мотивира допълнително. Ще ви потърсят за съвет и ще уважат мнението ви, което ще ви поласкае. Не пропускайте да уважите празника на близък човек, покажете му искреното си отношение към него.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С компромис и такт ще успеете да овладеете конфликтна ситуация, която застрашава да развали настроението ви за целия ден. Заемете се с нещо, което отдавна отлагате и го довършете докрай. Имате нужда от уединение и почивка, така че избягвайте шумни събирания. Не се притеснявайте за отношенията си с любимия човек, заедно ще преодолеете изпречила се трудност.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Настроенията ви днес се променят неочаквано и това едва ли ще се хареса на хората, с които прекарвате ежедневието си. Особено ако станат свидетели на избухливостта ви. Постарайте се да мислите позитивно и да не се отчайвате след първата несполука.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви изпълнен с добро настроение ден. Заниманията ви ще са леки и не натоварващи. Успявате всеки спор да обърнете в шега, с което въздействате ободряващо на хората около себе си. На някои от вас им предстои пътуване, което ще бъде интересно. Обърнете повече внимание на децата днес.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Въпреки почивния ден посветете се на деловите си ангажименти и няма да съжалявате. Постигнатото днес ще бъде стабилна основа за бъдещото разрастване на фирмата ви. Освен това близките ви имат предостатъчно занимания днес и едва ли ви се разсърдят.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Постарайте се да не обръщате внимание на маловажните въпроси, с които се опитват да ви занимават околните. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което може да ви помогне да свършите важен ангажимент далеч по-лесно. Контактите ви днес ще са много ползотворни. Постепенно придобивате нужната ви увереност.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Отдайте се на необходимата ви и заслужена почивка, освен, ако не решите да разнообразите деня си с кратко пътуване. Оставете ядовете за делника и бъдете внимателни, ако шофирате.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Водолей Семейната среда е от особено значение за вас сега. Тонусът, с който тя ви зарежда ви е жизнено важен. Ще изпитате интересни преживявания, ако се включите в една нова група.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Интересни събития свързани с ваши близки ще ангажират вниманието ви днес. Евентуалния им успех ви засяга непосредствено и ще доведе промяна на плановете ви за близките дни. Вие също можете да допринесете за него и най-вероятно няма да се колебаете дълго дали да го сторите. Оптимистичните ви очаквания са напълно оправдани.
  26 яну 2020
  Последни новини