33 °C

Гимназисти изучаваха модерни методи за мислене

Изображение 1 от 3

  23 ученици от СУ „Проф.д-р Асен Златаров“ приключиха курса „Модерни методи за мислене“. Целта на провеждането му е да запознае млади хора със знания, които не влизат в учебното съдържание и да формират у тях умения и нагласи за работа в екип, поведение на толерантност, стигане до консенсус, дискутиране, презентиране, взимане на творчески решение, критично мислене.

  Лили Караславова, Симона Йорданова, Ивета Янева, Наталия Ушева и Ивелина Петков споделиха своите впечатления от знанията и преподаването по време на курс. Момичетата бяха категорични, че е било не просто полезно, но и много интересно, а освен усвоените методи на мислене са научили и важни неща за поведението и работа в екип.

  По време на заниманията те са осъзнали, че част от методите вече ползват в ежедневието, като например инструмента „Плюс-Минус-Интересно“ когато трябва да вземат решение за нещо.

  Освен 10 инструмента за мислене, гимназистите са усвоили и и ефективния подход за бизнес управление „Шест мислещи шапки”. Част от обучението им е включвало техники за общуване, за стигане до консенсус, за вземане на решение след дискусия, за умело презентиране.

  Едно от най-важните неща, които научихме, споделиха момичетата, е работата в екип. Във всяка от задачите попадахме в група от 3-4 човека и те всеки път бяха различни. Хубаво беше, че всеки път започвахме като оценявахме настроението с което сме дошли и винаги завършвахме в добро настроение. Сега сме подготвени да решаваме проблеми и конфликти. Имаме подарена пощенска кутия, в която да се събират казуси от родители, ученици и учители. Създадохме „Мозъчен тръст“, в който членуваме всички, завършили курса, г-н Здравчев обеща да ни определи стая, която да ползваме. Избрахме и Управителен съвет, който ще се събира на определен период от време и ще координира търсенето на решение на реалните ситуации.

  По време на заниманията правеше впечатление добре изразената обща култура у учениците, казва един от лекторите Лили Русковска и добавя: бързата мисъл, отлична дисциплина, явно проявен интерес към съдържанието на курса, желание за усвояване на нови знания, умения и нагласи. По време на заниманията учениците усвоиха модел за това как се работи радостно и мотивирано в една позитивна работна среда, за която всеки е допринесъл, а също така и как една работна група прераства в екип. Показваха ясно изразена мотивация за зачитане на установения ред.

  Тя изрази и благодарност към ръководството на СУ „Златаров“ за отличната организация и условия за провеждане на курса. 

  Теодора Кирякова

   

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Пи
   питанка
   1 0
   18:41, 13 ное 2019
   Освен с главата си и "сивите клетчици" в нея има ли друга част на тялото с която може човек да МИСЛИ? И какви са методите да мислиш освен да размърдаш повечко акъла си?
  • 2
   Ba
   Banshee
   2 0
   09:00, 16 ное 2019
   Няма лошо,но първо да научат старите начини.Защото обикновено младите не мислят ,а и не само те като гледам,за какви м@лаумници гласува болшинството от народа да управляват държавата ,но както е да е. Балкански синдром....това е ,когато действието изпреварва мисълта,а ние живеем на балканите.Така,че дечицата да се радват на детството си и да не си занимават главиците с тези неща ...про.стотията винаги ще надделява .Да свикват от сега

  Хороскоп за 06.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
  06 юли 2020

  Случаен виц

  Последни новини