Часове по творческо мислене въвеждат в училище "Златаров"

СУ "Проф. д-р Асен Златаров" - гр. Първомай, едно от иновативните училища в България, въвежда учебни часове по Творческо мислене и общуване. Иновативният проект ще се реализира през следващите 4 учебни години и ще започне с учениците от първи, пети и девети клас. В часовете по "Творческо мислене и общуване" ще бъдат усвоявани инструментите за творческо мислене и методиката на Едуард де Боно: "Плюс-Минус-Интересно", "Отчитане на всички фактори", "Важност и приоритети", "Намиране на варианти" и други; техниките "6 мислещи шапки" и "Мозъчна атака", методите "Дискусия", "Дебат", "Кръгла маса", както и инструментите за творческо мислене и методиката на Джани Родари.

В модулите, свързани с общуването, ще бъдат усвоявани знания и формирани умения за поведение в обществото, общуване в семейството и с приятели, родителство, безопасен интернет и др. Ще бъдат застъпени и темите "Поведение на обществени места", "Изкуството на говоренето и презентирането", "Умението да се съгласяваш и да не се съгласяваш", "Как да бъдем интересни и различни", "Здравословен начин на живот", "Национални и културни различия", "Бизнес етикет" и др.

Обучението ще бъде наситено с голямо разнообразие от дейности, сред които тренинги, образователни игри, казуси и много други. "В днешно време една от най-важните цели в образованието е да се изгражда личността на критично и творчески мислещи млади хора, които да предлагат и реализират работещи идеи, да бъдат смели и изобретателни, да отсяват истинските от фалшивите новини, да бъдат функционално грамотни - споделя ръководството на СУ "Проф. д-р Асен Златаров" - Първомай.

Чрез иновацията учениците ще се научат да работят в екип и да взимат ефективни решения в различни житейски ситуации, ще развият гражданските си умения и функционалната си грамотност, ще станат достойни и възпитани членове на едно демократично и гражданско общество.

Часовете по "Творческо мислене и общуване" е втората иновация за училището. Първата вече приключи успешно своя четиригодишен период, а новата се реализира в тясно сътрудничество с Центъра за опит и идеи "Salve", а процесът на работа и нейните резултати ще бъдат публични.

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини