13 °C

Украински сайт разкри кой е руският дипломат, обвинен в шпионаж в България

    Първият секретар от руското посолство в София, разследван за шпионаж, който вчера българското външно министерство обяви за персона нон грата - се казва Владимир Русяев, съобщава украинският сайт obozrevatel.com.

    В публикацията журналистът Игор Соловей твърди, че Русяев е заемал пост, който традиционно се ползва от руското военно разузнаване-ГРУ за прикритие. Той сменил на поста друг офицер от ГРУ в посолството в София Александър Горенков. Пред приятели Русяев никога не бил крил своята съпричастност към ГРУ, особено по приемите в посолствата на приятелски страни, където работят много негови съкурсници от военните училища, пише още в украниското разследване, цитирано от breaking.bg.

    Русяев участвал в много мероприятия на руското посолство в България. Едни от последните му изяви били детски танцов фестивал през август и лекция в Софийския университет "Св. Климент Охридски" на 21 октомври т.г. на тема: "Практически аспекти на дипломатическата кариера", но няма негови снимки, пише още авторът.

    Оказва се обаче, че все пак такива има. Русяев е присъствал като официално лице на празнуването на Деня на победата - 9 май, тази година в Стара Загора.

    "Тази победа стана възможна благодарение на единството на народите и държавите по света", казва пред русофили Русяев, цитиран от stzagora.net, които тогава са публикували кадър.

    На събитието присъстват членове на Движение "Русофили" и на БСП, чийто председател Николай Малинов също неотдавна беше обвинен в шпионаж, подчертава украинският сайт.

    За случая с първия секретар на руското посолство се разбра в понеделник, когато от прокуратурата съобщиха, че той е действал като шпионин в България от почти една година. Срещал се на конспиративни срещи с български граждани и събирал класифицирана информация за държавата, ЕС и НАТО. Давал им пари, сред клиентите му бил даже ръководен служител. Първоначално беше съобщено, ч че дипломатът е напуснал страната, но вчера от МВнР уточниха, че той все пак е в българия и го обявиха за персона нон грата с ултиматум да излезе от пределите на страната до 24 часа.

    Москва обяви, че ще отвърне със съответни мерки, каквато е обичайната практика.

    Източник: dir.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини