10 °C

Кремъл награди Малинов, заплаши България с последствия, ако бъде преследван

Кремъл разчита, че награденият с руски Орден на дружбата председател на Национално движение "Русофили" в България Николай Малинов няма да бъде преследван в страната си. А едни такива действия биха имали пагубни последствия, по думите на Дмитрий Песков, прессекретар на президента на Русия, цитиран от ТАСС. 

"Смятаме, че подобен жест на признание на заслугите на Малинов в делото за единство на руския мироглед, развитието на дружбата и сътрудничеството между двата народа не може да е причина за каквито и да е преследвания", заяви Песков в отговор на въпрос. Въпросът бе защо награждават Малинов точно сега и в Кремъл не се ли опасяват, че подобно "демонстративно награждаване" може да влоши отношенията между Русия и България. 

Това би било нелогично и би имало пагубни последици. Така представителят на Кремъл отговори на въпрос наградата на Малинов няма ли да влоши отношенията между Москва и София, защото той е обвинен в шпионаж.

"Смятаме, че обратно - хора като него (Малинов) получават възможност и в бъдеще да работят за развитие на дружеските, традиционни, исторически отношения между народите на нашите две страни", подчерта Песков.

На 4 ноември - Деня на народното единство, руският президент Владимир Путин връчи държавна награда на няколко чужденци, сред които бе и лидерът на "Русофили" Николай Малинов. 

Припомняме, председателят на Сдружение "Русофили" Николай Малинов е обвинен за дейност в полза на чужда държава. Той засега остава единственият обвиняем по скандала "Русофили", който избухна на 9 септември с новината, че е арестуван бившият главен редактор на вестник "Дума".

На 12 септември прокуратурата пусна доказателства за дейността на Николай Малинов.

В деня на награждаването главният прокурор Сотир Цацаров поиска Инспекторатът на ВСС да разгледа разрешението на Малинов да пътува извън България, което му е дадено от съдия.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини