Собственици на прасета затвориха за кратко кръстовището в Дебър

Изображение 1 от 6

    Голямото кръстовище между Цариградското шосе и „Княз Борис I“ вчера остана за кратко затворено от собственици на стопанства, отглеждащи свине.

    Исканията на хората са ясни и са заявени от няколко дни – да бъде отменена заповедта за изтребване на домашните прасета. Днес призивът е всички да се съберат в 18 часа и отново да затворят пътя.

    Протестът беше обявен за 17 часа и на него дойдоха повече от 50 стопани от Краджалово, Крушево, Градина, Дебър, Първомай и други населени места.

    Протестът премина в среща с началника на Областната асоциация по безопасност на храните д-р Камен Янков, който бе поканен от кмета на общината Ангел Папазов. Докторът отговори на стотици въпроси, но бе категоричен, че отлагане на заповедта за колене на прасетата в личните стопанства няма да има.

    Ако някой не е успял по някаква причина да ги заколи, каза той, ще му бъде направено предписание. В случай на малки или бременни свине няма да бъдат пощадени: „Мерките не са лицеприятни, но са необходими“.

    Началникът обясни, че правилата за санитарна зона не са изработени за конкретния случай, а са европейски предписания.

    Решенията и заповедите са от миналата година през юли. Върви и информационна кампания от година и половина – две по медии и в разговори със стопани.

    Обезщетяването все още не е ясно по какъв механизъм ще стане, но най-вероятно със списъци по кметове

    Нека стопаните си регистрира първо стопанството и прасетата, препоръча Камен Янков. Ако са по регламент и по Закона за всички ще е много по-лесно. Сега стопаните са закононарушители – животновъдните обекти не са регистрирани, прасетата не са идентифицирани и няма мерки за биосигуност.

    Кметът на общината Ангел Папазов призна, че за протеста не е искано разрешение, но не би и отказал. Потвърди, че почти половината от селата в общината вече имат определени места за загробване в случай на епидемия, а за другите се очаква потвърждение от Басейнова дирекция.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (17)

    • 1
      Пи
      питагор
      6 -2
      11:31, 6 авг 2019
      Яваааа ъ то със зилената фанела видите ли гу той жъ стане кметь след време да знаите. А устаналите на тя къртинки няма да ги кументирам низнам за ко изобщо им обръщате внимание остайте ги да си протестират и да гонят михаля щото те това правят пу цял ден
    • 2
      12
      123
      10 -4
      12:11, 6 авг 2019
      Папазов е болен от африканска чума! Да се предприемат мерки!
    • 3
      Еп
      епидемиолог
      14 -2
      12:50, 6 авг 2019
      Много червенее този протест.
    • 4
      Ве
      ВЕТЕРАН.
      5 -3
      15:13, 6 авг 2019
      Заради а тя та чума като настъпи 50год не може се махне то със зелената фанелка и депутат ще стане кумонистически протест е тва и Дпс иска им се да свалят тва правштелство атя копане та да пльокът пръсти калайжиска работа зарази 3 свинета ще патим.
    • 5
      Дъ
      Дънди крокодила
      7 -9
      23:45, 6 авг 2019
      Де е тая чума да я видим. Не вярвам доде не видя. Нищо че само с микроскоп. Да вземат проба от БГ прасе и да ми я покажат. Няма май чума. Има само заповеди и документи. То не бяха избити птици,луди крави, сега и прасета. Опитаха се дори да затворят ракиените казани. Що в сръпско нема чума? Мн просто - Щото не е в ЕС. Чумата оди там дето няма имунитет. Демек у обезсилени послушни държавици като нашата. А чумата иде от тея дето искат да я има. Не се предава както е описно по ветеринарните киниги. Предава се чумата через правителствена кореспонденция от ввликите сили до ушите на ББ а той като послушен галеник препредава на властите за осъществяване пъкления заговорнически план на зпада. Ахам. И самолетчета за 2 и нещо милиарда ще си имаме за играчки на нашите летци. Ей така се пише 2500000000. Числото е толкова голямо, че доде не преброиш нулите не мож го позна. Повечето дори не биха го разчели. Ха сега да го делнем на около 6 милиона сънародници... 420лв от всеки от нас за самолетчетата. Или около 1300лв от всеки работещ Българин. Дано не чуе дявола но южния ни съсед с една от новите установки ще свали и осемте с един удър. През соца сме имали 220 изтребителя за да се усигури покритие на цяла БГ. С тези 8 нови ще сме като кокошката дето си сложила метла отзад и се мисли за паун. Само щатите ще ласкаят кокошката за да се надува тя още и още...блянуваща че е паун. Ей тва ни е държавата в щрихи
      • До
        до червен Дънди
        6 -6
        08:17, 7 авг 2019
        Всяко малко гущерче мечтае да стане голям крокодил-червен. Ха да делнем другаро , потопените 30 милиарда за Белене,милиардите за КТБ,милионите за дупката във Варна,панаира,студения резерв ,фалита на банките,източването на външно търговските дружества-КОЙ-стои зад всичко това?А и дрогаро, тези 250 скапани руски изтребители даром ли са ни дадени?От всичко правите политика и пропаганда...Дънди, не ти минава номера ....Това върви само на комунистически вечеринки .
      • Че
        Червения крокодил
        2 0
        08:59, 7 авг 2019
        Харчело се е и крадяло и преди но и сега продължава да му се невиди. То не е спирало. А политиката ми е далечно и непознато понятие. Щото е мръсна работа а аз се къпя в чисти води. Е малко уранови ама бистри
      • До
        до червен Дънди
        0 0
        13:25, 7 авг 2019
        Да така е за съжаление!
      • Вм
        ВМРО
        0 0
        07:20, 10 авг 2019
        Tова е истината за съжаление.
    • 6
      Пи
      ПИТАГОР
      2 -4
      06:54, 7 авг 2019
      Ей с такива серсеми къту тебе държавата жъ загине ва искал микроскоп телескоп да види и да пипне ни може сичку да се види и пипне за тва и пърумайци умират ут рак и урана ни може да се види и пипне ама в пърумай секи има по един или двама близки умрели ут рак убаче никой нищу ни казва сиди си търпи си умира си щото видите ли някой искал да ни спре хубавата вуда да спре хубавата лютеница и за тва си измисляли чи има уран и къту съ разбулее някой викат ами той многу прублеми имаше и затова така стана. Сички си пият вудата вместу да прутестират за урана ут койту съ умира некви крукудили тръгнали кунспирации да ми развиват за свинета и свързаните със тях световни кунспирации пърумай и българия са прикалено малки прикълену бедни и прикълено прости за да се занимава някой с тях апропо нас не жъ си идем ут прустутията си а ти жъ водиш най напред с тя мисли за микроскопи самолетчета чума и т.н.
      • A2
        A2+B2=C2
        3 0
        08:49, 7 авг 2019
        За водата си прав и алфачастиците в нея са доказани лабораторно без микроскоп. Има си научни физически методи за измерване. Нищо че не се виждат. Ама нищо не се прави за решаването на проблема от властите.
        А това за прасетата иди го кажи на тези дето искат да им унищожат добитъка та да те видим
      • Пи
        питагор
        2 -5
        08:56, 7 авг 2019
        яз с кухи парчета ни съ занимавам ва убаче ут време на време пиша из то сайт. Кък да му кажиш на селянина за чумата той ни ръзбира той иска да пипне да види да пудуши да наеве ако може той ие примитив ва той ни разбира чи чумата си седи и си трае и ще удря година след гудина аку тя селяни ни си заколят свинетата убаче те ни разбират чи вируса гу има в почвата в кучината в лайната насякъде и къту ни си колят прасетата другътъ гудина пак жъ съ разбулеят и повечету жъ умрът тугава жъ пипнат и жъ видят и жъ гу фърлят умрялуту пръсе ама никой ни слуша на тъкъй хора ни може да се убясни щоту много гледат тиливизия такъй хора трябва да ги устайш да се спасяват къкту могат тя иевулюцията жъ ги утстрани щото неска ни вярват на чумата утре няма да пувярват примерну чи завой с 200 ни съ зима и така ще бъдат отстранени ут генитичния фонд на чувечеството просто трябва търпения къту ни слушат. За тва и пърумайци жъ бъдат утстранени ут чувешкия генуфонд закото не си разсипъхме гръдъ ут тъкъй умници.
      • Бн
        БНФ
        2 0
        11:42, 8 авг 2019
        Какво им е на мислите на човека?Много са си точни и верни.Не глобално-буковски ,като твойта мерудия на всяка манджа, и все пак показват реалната политико -икономическа родна картина.Ти си и "тако и вако"както е казано от българският народ.Трябва непременно да изцвъкаш нещо.
    • 7
      Ом
      Омир
      3 -1
      21:22, 7 авг 2019
      Питагор - президент !
      • Ар
        Архимед
        4 0
        22:07, 7 авг 2019
        Питагор - простак
    • 8
      Бн
      БНФ
      4 0
      11:57, 8 авг 2019
      Питагоре, на чия страна си? На лъжата ,или на истината.Чети какво пишат хората и тогава ни занимавай със себе си.А ако не разбираш какво ти казвам ще бъде за твоя сметка.Умния човек понякога си замълчава.
    • 9
      Пи
      Питагор
      0 -5
      19:02, 8 авг 2019
      Умения човек мойто момче си замълчава саму в присъ... Виж коментара

    Още новини

    Последни новини