Малкият принц е любимецът на българските читатели

Емблематичният герой на Екзюпери е любимият литературен герой на българите според анкета, в която взеха участие повече от 5000 души .

Анкетата организирана от Обединена българска банка и верига книжарници "Хеликон" посочва 30 от най-любими герой на българския читател сред които са още Пипи Дългото Чорапче, Еркюл Поаро, Винету, Ирина от романа "Тютюн", Бай Ганьо, Мечо Пух, Граф Монте Кристо и Хари Потър.

Голяма част от участниците в анкетата посочват също, че предпочитат преди всичко историческите романи. След тях се нареждат фентъзи и криминални романи. Третото място е за любовните романи, а четвъртото за трилърите. Пето и шесто място остава за хумористичните произведения и ужасите.

На въпроса "Колко често посягате към книга", 1396 анкетирани отговарят "Всеки ден", 950 души "По-често от веднъж седмично", а 415 посочват "Веднъж седмично".

През последните 12 месеца мнозинството от анкетираните са прочели над 10 книги, а нито една 99 от тях.

При въпроса "Защо четете", доминират отговорите за удоволствие и развлечение, а по-малко - за информация или по професионални причини.
Страстта към четенето се предава по наследство и се възпитава в семейството - само 42 от анкетираните казват, че в дома на родителите им, е имало не повече от 10 книги.

Бъдещето на книгата, поне според повечето от анкетираните, засега е сигурно, въпреки че голяма част от тях посочват че предпочитат свалянето от Интернет.
Източник: yellow.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини