Министърът на културата запали огъня на Майските празници в Първомай

    Първомай празнува. За 49-ти път в Първомай се откриват Майските културни празници, а градът чества не само Дена на труда, а и името си – 1 май!

    Радослава Ставрева – заместник-кмет на община Първомай пое ангажиментите на кмета Николай Митков, който отсъстваше от тържествата заради заразяване с ковид.

    Тя посрещна официалните гости в неговия кабинет: министърът на културата Атанас Атанасов, зам.-министъра на земеделието Момчил Неков,  депутати, представители на допломатически мисии, християнската църква, сдружения и кметове на общини и населени места, общински съветници.

    В приветствието си към гражданите Ставрева каза: „Скъпи съграждани, ръководството на града все повече се гордее с набиращата скорост гражданска инициатива. Благотворителност, благоустройство, социални услуги – това са областите, в които най-често срещам Вашите идеи, предложения и партньорство. Гражданската инициатива е средство, чрез което вие можете да участвате активно във формирането на местни политики. Цялото ръководство се радва, че са създадени условия за тези прояви, защото само съдействието между общество и власт може да направи Първомай и общината желано място за живот и работа. Това партньорство  възпитава ценности, които стоят в основата на общественото благополучие и просперитет.“

    Министърът на култура приветства гражданите, припомняйки си връзката си с града, парка, читалището и споменавайки Иван Караславов.

    Зам.-министърът на земеделието Наков разказа за проектите и програмите, по които община Първомай се облагородява, за да просперира региона, свързан със земеделието.

    По случай Деня на труда и Деня на града от името на кмета с плакети и дипломи бяха наградени фирми и личности, допринесли за издигане авторитета на града и общината: „Зет естейст ЕООД“, „Инса ойл“, учителката и художник Зорка Каразапрянова, треньорите по бадминтон – братята Илиян и Красимир Кръстеви, европейската шампионка по бадминтон  Калояна Налбантова и нейната партньорка, с която донесоха бронзово отличие от европейския шампионат – Цветина Попиванова.

    За празника на Първомай бяха получени много поздравителни адреси, включително и от президента Румен Радев.

    Майските културни тържества бяха открити с традиционното запалване на огъня на Празниците. Тази година честта се падна на министър Атанас Атанасов.

    В Деня на град Първомай и началото  на културните тържества беше открита и паметна плоча на з.ч.д. Иван Караславов – човек, неразривно свързан с читалищната и културна дейност в Първомай. Плочата ще стои на източната стена на читалището, близо до входа му.

    В празничния ден площадът пред читалището беше пълен с народ, а малки деца раздаваха знаменца.

    На открито имаше и студио на Българско национално радио, което предаваше атмосферата директно в ефир.

    Държавен ансамбъл „Филип Кутев“ постави началото на месечния културен календар с богата фолклорна програма.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини