Отчитат свършеното през миналата година по програмата за развитие на туризма

2718 лв. са приходите от данъци и такси от туризъм за Община Първомай през 2023 година, сочи годишният отчет на програмата за развитие на туризма на територията на община Първомай. В него не се отчитат постъпленията от увеличените обороти на търговски обекти, заведенията за обществено хранене, питейните заведения, местата за настаняване и други.

В същото време за изпълнение на набелязани мерки за развитие на туризма в общината са изразходени 11 031 лв. От тях за поддържане и опресняване на планински пътеки и информационни табели – 350 лв.; за организиране на масови спортни и туристически празници -  9 901 лв.; а за членството ни в „Тракийски туристически район“ – са отделени 780 лв.

В същия отчет е записано, че община Първомай разполага със 194 легла в хотели, къщи за гости, апартаменти и стаи за настаняване. През 2023 година са реализирани 3438 нощувки.

Община Първомай има готовност да кандидатства за финансиране   на екопътеки около връх Драгойна. Идеята е те да се  свържат със създадените такива от община Минерални бани. Това ще превърне района в привлекателна туристическа дестинация.

Многото необитавани къщи, запазили автентичността си и типичния облик, са потенциал за развитие на селски туризъм. Засилен е инвеститорския интерес към селата, разположени в подножието на Родопите - Драгойново, Буково, Искра Брягово. Те имат потенциал за развитие и на друг вид туризъм: воден, риболовен, културно - исторически и др.

Отчетът е внесен за разглеждане от ОбС на предстоящата днес редовна сесия от зам.-кметът Хамди Мустафа.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини