Международен фестивал на етнографския филм

От 11 до 16 май 2015 г. в София ще се проведе петото издание на Международен фестивал на етнографския филм (МФЕФ), което за пореден път ще представи различни проявления и елементи от култури по цялото земно кълбо.

Единственият по рода си форум у нас ще проследи теми като културно наследство, миграции, околна среда, родствени връзки, глобализация и много други. 

Тази година програмата включва селекция от 26 филма, реализирани на територията на Африка, Европа, Америка и Азия, които ще отведат публиката на специфична околосветска обиколка.

Пътешествието започва от Балканите, където публиката ще се запознае с няколко обредни практики, изчезващи занаяти и любопитни традиции, значими не само за региона, а и за целия европейски континент. Холандски професор ще търси отдавна “изчезналия” кападокийски език, а американец с колекционерски дух ще разказва събраните любопитни истории на изпълнители на традиционна музика в Румъния. Чрез филми ще бъдат представени два от трите български елемента, включени в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството  – Чипровските килими и Нестинарството.

Следва пътуване на изток, в района на южна Индия, където през погледа на местните ще видим промените в човешките отношения и околната среда, предизвикани от „развитието”. Ще видим и какви могат да бъдат последствията с неподправени кадри от Филипините дни след като през страната преминава една от най-силните тропически бури, регистрирани някога на планетата. Ще разберем как влияе глобализацията върху общества, скътани в сърцето на Борнео или дълбоко в Амазонската джунгла, както и какво е разбирането за семейство в Непал, където 68 души могат да делят един покрив.

Прехвърляйки се в Америките Международен фестивал на етнографския филм ще ни въведе във всекидневието в мексикански затвор за непълнолетни, а в цветния Рио ще стане ясно защо пасиньото -- или фавела фънкът -- е най-важната културна проява на бразилския мегаполис през последните 10 години. Четвърт век по-рано и малко по на север се появява друго движение белязано от танца – Контактната импровизация, чиито участници днес се събират за най-големия си форум в стария университетски град Фрайбург.

Обратно в Европа публиката на фестивала ще проследи различни миграционни процеси, предадени от няколко ракурса и гледни точки на мюсюлмани, живеещи в Дания и Холандия. Въпроси като миграция и принадлежност са разгледани и в контекста на храненето чрез историята на група жени от различни части на света, припознали Лондон като свой дом. Сериозният проблем с непълнолетните майки у нас също ще бъде застъпен, а през погледа на европейците  ще бъде разгледано и практикуваното все още женско обрязване в Кения.

Накрая, съвсем в принципите на МФЕФ за свободен достъп до стойностни образци на визуалното разказване, ще се вее флагът на Пиратската партия чрез филм-портрет за антрополога присъединил се към нея.

МФЕФ – София 2015 се организира от Сдружение за културни инициативи в партньорство с Катедра „Етнология“ към СУ „Св. Кл. Охридски“ и Академично етноложко сдружение, с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ на Столична община за 2015 г., Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски“,Културен център на СУ „Св. Кл. Охридски“ и Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.

Събитията, част от програмата на фестивала се провеждат при вход свободен в Културен център G8, Софийски университет и Гьоте-институт.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини